Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Allt fler unga tvingas bo kvar hemma

Att hitta en egen bostad för unga vuxna är svårare än någonsin.
Att hitta en egen bostad för unga vuxna är svårare än någonsin. Foto: Hasse Holmberg/TT

Bostadsbristen tvingar allt fler att bo kvar hemma hos föräldrarna. Nästan 300.000 unga mellan 20-27 år saknar bostad och en av fyra är "mambos", visar en ny rapport från Hyresgästföreningen.

– Kurvorna pekar åt fel håll. Unga måste få en chans att bli vuxna på riktigt och skapa sina egna hem, säger Hyresgästernas utredare Jonas Hagetoft i ett pressmeddelande.

Sedan Hyresgästföreningen inledde sin granskning av bostadsituationen för unga vuxna har läget stadigt försämrats. Av landets 290 kommuner uppger nu 158 att de har brist på bostäder för unga. Det är en ökning med 36 procent jämfört med för tio år sedan. I Stockholms län har 25 av 26 kommuner brist på bostäder för unga.

Dessutom är andelen unga vuxna som har egen bostad – bostadsrätt, eget hus eller hyresrätt med förstahandskontrakt – den lägsta någonsin, 51 procent. I storstäderna är bristen på eget boende störst: I Göteborg är andelen 48 procent, Malmö 49 procent och i Stockholm 44 procent.

Utvecklingen har gjort att "mambokurvan" stiger stadigt. Nu bor nästan var fjärde (23 procent) i åldersgruppen kvar hemma, och nästan alla de 147.700 unga gör det mot sin vilja.

Orsaken till krisen är ett välkänt fenomen: Ett alltför lågt bostadsbyggande de senaste 20 åren, slår Hyresgästföreningen fast.

För att fylla luckan skulle det behöva byggas 189.900 nya lägenheter till de 288.900 unga som ingår i gruppen, enligt Hyresgästföreningens beräkningar. I dag är den totala byggtakten i Sverige betydligt lägre. Förra året påbörjades ungefär 28.000 bostäder.

Svårigheten att erbjuda en bostad slår även mot tillväxten i kommunerna.

Men trots det bistra läget är bostadsminister Stefan Attefall (KD) optimistisk. Han tror att regeringens åtgärder kommer ge effekt, bland annat slopat krav på hiss till vindsvåningar och enklare byggregler.

– Jag tror att det successivt kommer bli bättre för varje år som går, men det är klart vi kommer leva med bostadsbrist många år till. Men vi vänder utvecklingen nu och ser att bostadsbyggandet ökar, säger han till SR Ekot.

Rapporten visar också att allt fler bor i mindre lägenheter, och i andra hand. Där har även andrahandshyrorna rusat sedan regeringen beslutade att släppa marknaden fri förra året.

Totalt sett bor det idag 1.039.508 personer mellan 20 och 27 år i Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.