Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Allt fler ungdomar mobbas i sociala medier

Inom skolan talas det om att ta ansvar för mobbningen bland ungdomar, men det stannar ofta vid ord.
Inom skolan talas det om att ta ansvar för mobbningen bland ungdomar, men det stannar ofta vid ord. Foto: Claudio Bresciani/TT

Allt fler flickor i årskurs nio uppger att de mobbas och trakasseras via internet eller mobil­telefonen. Det framgår av färska enkätsiffror från Stockholm som DN tagit del av. Och mobbningen tar inte sommarlov, varnar experterna.

13 procent av flickorna i årskurs nio i Stockholms stad uppger att de under det senaste läsåret har mobbats eller trakasserats via internet ­eller sms/mms. I tidigare års ­enkäter, 2008–2012, har motsvarande siffra stadigt legat på 9 procent.

Andelen pojkar i årskurs två i gymnasiet som säger sig ha upplevt mobbning i digitala medier ökar också, från 4 procent år 2008 till 7 procent i år. Även bland gymnasieflickorna är trenden något ökande. Stockholms stads enkät har i år ­besvarats av nästan 9.000 elever.

I en rikstäckande enkät som organisationen Friends lät göra tidigare i år uppger en av tre ungdomar i åldern 13–16 år att de under det senaste året har kränkts av någon via mobil, dator eller surfplatta.

Organisationer som arbetar med unga pekar också på att mobbningen inte på något sätt tar sommarlov när skolan gör det.

– Skolan finns inte kvar som rum för barnen på sommaren, men det gör Instagram och andra sociala medier, säger Helena Hansson, ­kurator på Barnens rätt i samhället, Bris, som har full ­bemanning även under sommaren.

Lasse Keybets, rektor på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg, har under några år arbetat med att utbilda skolpersonal i hur de ska hantera nätkränkningar av elever. Upprinnelsen till arbetet var det så kallade Instagramupploppet 2012. Då publicerades bilder på ungdomar och texter med sexuellt kränkande innehåll på nättjänsten Instagram och kravaller följde när ungdomar letade efter de skyldiga.

– Går mobbningen att knyta till skolan har skolan ett ansvar. Om det är svårt för den enskilda läraren att bedöma vad som är skolrelaterat ska hon eller han fråga rektorn. Vi bör ta ett väldigt stort ansvar, säger Lasse Keybets.

Om nätmobbningen kan knytas till skolans verksamhet är den också skolans ansvar i rättslig mening, säger Caroline Dyrefors Grufman, Barn- och elevombudet, BEO. Och mobbning mellan unga på nätet har nästan alltid samband med skolans verksamhet, säger hon.

– Det börjar i skolan och fortsätter på nätet. Det är sällan svårt att se det här sambandet.
BEO har möjlighet att kräva skade­stånd för elever som har kränkts och mobbats. I fjol fattades 50 ­beslut i mobbningsärenden under sommarmånaderna och i år ser det ut att bli fler än så, enligt BEO.

Men det är svårt att få in yttranden från huvudmännen, alltså kommunerna och de som driver friskolor, inför och under sommaren, säger Caroline Dyrefors Grufman. En del avstår från att svara, andra begär anstånd. Det är som om de tror att mobbningen på något sätt ska upphöra under sommaren, säger hon.

– Jag förstår att det är semester­tider, men det får inte gå ut över barnen. Och mobbningen slutar inte.

Även om skolorna pratar om att ta nättrakasserier på allvar ser verkligheten inte alltid så ut, enligt en erfaren gymnasielärare som DN har talat med.

– På min skola skrev några killar något väldigt taskigt på Facebook om en klasskamrat. Det var raljant och mycket sexanspelningar. Skolledningen sa bara: ”Det här har skett utanför skolan, det är inte vår grej”, säger läraren, som av hänsyn till de inblandade vill vara anonym.

– Men det är vår sak, kände jag. Vi hade några intensiva veckor när jag pratade med alla inblandade. Tjejen som hade råkat illa ut gick stärkt ur det hela.

Varför gjorde du som du gjorde?

– Därför att det här händer så himla ofta. Vi måste lära eleverna att man inte gör så här.

Om ditt barn nätmobbas

Om ditt barn utsätts för mobbning i sociala medier – kom då ihåg detta:
Spara ip-adresser och ta skärmdumpar på kränkningar.
Om ditt barn blir kränkt på ett socialt forum är lösningen sällan att stänga av barnet från forumet. Då alienerar du barnet från vännerna.
Prata med barnet och var ett stöd oavsett om barnet vill svara på påhoppen eller inte.
Skaffa dig koll på vilka digitala kanaler som de unga umgås på och hur dessa fungerar. Var nyfiken och våga ställa frågor.
Fråga vilka kamrater som barnet har umgåtts med på olika forum.
Det är extra viktigt att barnet möts med respekt och utan skam- eller skuldbeläggande när hon eller han vänder sig till en förälder och berättar om kränkningar.
Källor: ”Att motverka näthat” (­Sibship), Bris, BEO

Detta säger lagen

Skolan ska ”skyndsamt” ta tag i misstänkta kränkningar mot elever. Högsta förvaltningsdom­stolen har slagit fast att en skola har skyldighet att utreda kränkningar även när dessa sker utanför skolan, till exempel i elevhem.

Skolan har ansvar för kränkningar utanför skoltid om de har med skolans verksamhet att göra.

Källa: BEO, Barn- och elevombudet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.