Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Allt fler vill att kungen ska lämna tronen

Svenska folkets dom: Dags att lämna över tronen, kungen. För första gången är det fler som vill att kronprinsessan Victoria tar över nu – än att kungen ska sitta kvar. Samtidigt fortsätter motståndet mot monarkin att öka, visar en ny DN/Ipsos-mätning.

Kung Carl XVI Gustav har under 2013 rest Sverige runt för att fira att han suttit 40 år på tronen. Men det har inte stärkt hans ställning.

Enligt DN/Ipsos decembermätning så tycker svenska folket nu att det är dags för kungen att lämna över till kronprinsessan Victoria. Av de tillfrågade vill 48 procent att kungen ska lämna över tronen, medan 39 procent vill att han ska sitta kvar.

Det är första gången som andelen som vill att kungen kliver av är större än gruppen som vill att han sitter kvar. I maj 2011 var det 41 procent som ville att kungen skulle lämna över till kronprinsessan Victoria samtidigt som 44 procent ville att han skulle fortsätta som statschef.

Och förändringen har gått snabbt. Så sent som i februari 2010 ansåg 64 procent av de tillfrågade att kungen skulle sitta kvar.

– Att allt fler vill att Victoria ska ta över tronen kan vara ett uttryck för ett missnöje med hur kungen sköter sina sysslor. Men det kan också bero på att i takt med att kungen blir äldre och Victoria växer in i sin uppgift så blir ett tronskifte allt mer naturligt och självklart, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos.

Kungafamiljen har under året uppmärksammats mestadels i positiva sammanhang. Utöver kungens jubileum har prinsessan Madeleine både gift sig och blivit gravid. Under julhelgen avslutas det kungliga året med att drottningen fyller 70 år och kungen håller sitt traditionella jultal.

Men händelserna har inte påverkat stödet för monarkin positivt. Det är nu 64 procent som vill behålla monarkin, jämfört med 80 procent när Ipsos inledde sina mätningar i januari 2005.

Den största förändringen sedan den senaste mätningen i maj 2011 är att motståndet mot monarkin ökar. Nu vill 27 procent avskaffa monarkin, en statistiskt signifikant ökning med sex procentenheter.

– Man kan se att andelen väljare som vill behålla monarkin har minskat stadigt sedan den första mätningen 2005. Det minskade stödet, även om det fortfarande är en majoritet som vill behålla monarkin, ser vi också i SOM-institutets mätningar, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos.

När den senaste mätningen genomfördes i maj 2011 var kungen i blåsväder. Då hade det under en längre period publicerats uppgifter om påstådda otrohetsaffärer och hans vänners kontakter med kriminella.

– Nu finns ingen liknande händelse som skulle kunna ha påverkat stödet för monarkin, säger Johanna Laurin Gulled.

Mätningen visar att anhängarna av monarkin har en opinionsmässig utmaning om stödet för statsskicket ska bevaras på sikt. Den yngsta gruppen är betydligt mer negativa till monarkin än de äldre.

– Det finns en tydlig åldersskillnad. Om det verkligen är en generationsfråga, att de behåller sin åsikt längre fram kommer det synas i stödet för monarkin, Men det kan vi bara spekulera om i dag, säger Johanna Laurin Gulled.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.