Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-27 02:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/allt-gick-fel-och-han-domdes-till-13-ars-fangelse-i-tunisien/

Pelle Helgesson greps av polisen i Tunisien – och släpptes fri först sex år senare.
SVERIGE

Allt gick fel – och han dömdes till 13 års fängelse i Tunisien

Pelle Helgesson från Örebro anlitades av ett säkerhetsföretag för att hjälpa en norsk kvinna att få hem sin bortförda dotter. Men allt gick fel, och han dömdes till 13 års fängelse i Tunisien.

Nu berättar han om åren på den ökända anstalten, om att komma hem till en mamma som blivit dement och om en dotter som inte längre minns sin pappa.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 19 Mornaguia ligger en dryg mil väster om huvud­staden Tunis och är Tunisiens största anstalt. Cirka 5.000 interner hålls inlåsta här, långt mer än anstalten är byggd för. I en normal cell trängs cirka 40 fångar på cirka 50 kvadratmeter.
Foto: Google maps
Bild 2 av 19 I flera år delar Pelle Helgesson och Daniel Bakke cell i det tunisiska fängelset.
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 19 Säkerhetsföretaget ABP World Group kontaktar Pelle Helgesson och ber om hjälp med uppdrag i Tunisien.
Foto: Roger Turesson
Bild 4 av 19 Pelle Helgesson arbetar också under ytan, som industridykare.
Bild 5 av 19 ”Jag skulle leverera en båt. Och det finns inget olagligt i att leverera en båt” säger Pelle Helgesson om hans tankar inför jobbet i Tunisien.
Foto: Roger Turesson
Bild 6 av 19 ”Daniel och jag med våra rakade huvuden och ­tatuerade armar ser inte särskilt turistiga ut.” Pelle Helgesson tog hjälp av sin dykarkollega Daniel Bakke och två ­kvinnor på den tredje resan till Tunisien. ”Vi tänkte att vi skulle väcka mindre uppmärksamhet om vi åtminstone såg ut att vara där med våra fruar.” (Bilden tagen under ett tidigare dykuppdrag i Jemen.)
Bild 7 av 19 Pelle Helgesson på jobbet som industridykare.
Bild 8 av 19 Pelle Helgesson tyckte han ställde en oskyldig fråga om att köpa vapen – men den italienska polisen hade en annan uppfattning.
Foto: Roger Turesson
Bild 9 av 19 2008 arbetade Pelle Helgesson i Irak åt ett företag som levererade tjänster åt amerikanska ambassaden och amerikanska armén. När den tunisiska polisen hittade digitala kopior av id-kort i hans dator sågs han som terrorist.
Foto: Roger Turesson
Bild 10 av 19 I fängelset var det en kamp för att få mat - sex år efter gripandet möts Daniel Bakke och Pelle Helgesson i frihet över en måltid.
Foto: Roger Turesson
Bild 11 av 19 ”Poliserna var otrevliga och ville alltid djävlas. De var aldrig fysiska mot mig och Daniel, men jag har sett när de slår andra fångar.”
Foto: Roger Turesson
Bild 12 av 19 ”Det enda jag kunde ­bestämma över där inne var min egen kropp. Så när vakterna sa åt mig att duscha lät jag bli. De blev ­skitförbannade på mig, men vad ­kunde de göra?”
Foto: Roger Turesson
Bild 13 av 19 Pelle Helgesson på Arlanda vid återkomsten till Sverige.
Foto: Privat
Bild 14 av 19 Pelle Helgesson under ett av sina uppdrag som säkerhets­operatör till sjöss. Här på utkik i den pirathärjade Adenviken utmed norra Somalia.
Bild 15 av 19 Johan Persson och Martin Schibbye landade på Arlanda den 14 september 2012.
Foto: Anna-Lena Mattsson
Bild 16 av 19 I dag är Pelle Helges­son fri. ”Jag vill verkligen tacka kyrkan och den svenska allmänheten som under de långa åren i fångenskap har hjälpt mig med pengar till mediciner, mat och arvoden till advokater. Utan den hjälpen hade jag inte stått här i dag”, säger han.
Foto: Roger Turesson
Bild 17 av 19 Under Pelle Helgessons tid i fångenskap blev hans mamma dement och hon minns inte att han har ­suttit i fängelse. Sedan frigivningen hälsar han på henne flera gånger i veckan.
Foto: Privat
Bild 18 av 19 De satt i fängelse tillsammans – och den 6 juni 2019 möttes de för första gången igen. Daniel Bakke, till höger, frigavs för två år sedan. Pelle Helgesson benådades den 20 mars i år, på Tunisiens självständighetsdag. Daniel Bakke: "Fan, vad du ser pigg och rask ut!" Pelle Helgesson: "Ja, jag har lite muskler kvar …"
Foto: Roger Turesson
Bild 19 av 19 Pelle Helgesson vill släppa det som hände i Tunisien – och istället ta hand om sin mamma och sina barn.
Foto: Roger Turesson