Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-14 10:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/allt-glesare-med-besokare-pa-begravningar/

SVERIGE

Allt glesare med besökare på begravningar

Bild 1 av 3 Sedan några veckor har Svenska kyrkan noterat att allt fler anhöriga väljer att kremera de döda för att skjuta upp på begravningarna. Besökare på begravningarna har också blivit färre.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 3 Svenska kyrkan följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla distans och undvika fysisk kontakt. – Samtidigt är det svårt när den som sörjer behöver närhet och stöd, säger Cathrine Nordqvist, biträdande kyrkoherde i Bromma församling i Stockholm.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 3 av 3 Fler begravningsbyråer har börjat erbjuda direktsändningar av begravningar via videolänk. – Det är många som är rädda, nu kan de i stället följa ceremonin via datorn, säger Peter Göransson, kommunikatör på begravningsbyrån Fonus.
Foto: Magnus Hallgren

Rädslan för corona har lett till att allt färre går på begravningar, enligt Svenska kyrkan. Fler anhöriga väljer också kremering för att skjuta upp själva begravningen.

– Vi kommer få väldigt många begravningar efter coronatiden, säger biträdande kyrkoherden Cathrine Nordqvist.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in