Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 03:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/allt-glesare-med-besokare-pa-begravningar/

Sverige

Allt glesare med besökare på begravningar

Bild 1 av 3 Sedan några veckor har Svenska kyrkan noterat att allt fler anhöriga väljer att kremera de döda för att skjuta upp på begravningarna. Besökare på begravningarna har också blivit färre.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 3 Svenska kyrkan följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla distans och undvika fysisk kontakt. – Samtidigt är det svårt när den som sörjer behöver närhet och stöd, säger Cathrine Nordqvist, biträdande kyrkoherde i Bromma församling i Stockholm.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 3 av 3 Fler begravningsbyråer har börjat erbjuda direktsändningar av begravningar via videolänk. – Det är många som är rädda, nu kan de i stället följa ceremonin via datorn, säger Peter Göransson, kommunikatör på begravningsbyrån Fonus.
Foto: Magnus Hallgren

Rädslan för corona har lett till att allt färre går på begravningar, enligt Svenska kyrkan. Fler anhöriga väljer också kremering för att skjuta upp själva begravningen. 

– Vi kommer få väldigt många begravningar efter coronatiden, säger biträdande kyrkoherden Cathrine Nordqvist.

Det är ännu oklart om de som avlidit till följd av det nya coronaviruset fortfarande smittar efter döden. Därför placeras kropparna i så kallade bisättningssäckar som används vid smittorisk. 

Att öppna säckarna är strikt förbjudet, enligt begravningsbyrån Fonus, som redan har hand om en del fall som rör avlidna i covid-19. 

– Det vi vet sedan tidigare är att virus av olika slag så brukar smittan försvinna ganska snabbt efter dödsfall. Men vi har ännu inte fått tydliga besked på hur det här viruset fungerar och hur snabbt smittan avtar. Det är det som gör att vi måste hantera detta på ett så säkert som möjligt, säger Peter Göransson, kommunikatör på begravningsbyrån Fonus. 

Vad innebär det för de anhöriga? 

– De får därför inte se den avlidne, men kan ändå ta ett farväl. Den avlidna får inte svepas eller kläs i egna kläder inför begravningen. Av förståeliga själv blir naturligtvis många ledsna när de får det beskedet.

Begravningsentreprenörerna måste ha skyddsutrustning på sig när de är i närheten av och hjälper till med hanteringen av personer som avlidit av covid-19. 

– Så fort det är en kropp som sjukvårdshuvudmannen konstaterar är smittad och riskerar att smitta vidare läggs kroppen i en bisättningssäck, säger Peter Göransson.

I Sverige ska den avlidna gravsättas inom 30 dagar, enligt begravningslagen. Men om kroppen kremeras kan tiden förlängas upp till ett år. 

Svenska kyrkan har sedan några veckor sett att kremering har blivit ett alternativ som anhöriga väljer i allt högre utsträckning. Detta för att ha möjlighet att skjuta upp begravningen. 

– Ibland kan det handla om att anhöriga kanske är fast i utlandet och inte hinner komma hem eller är själva sjuka, säger Cathrine Nordqvist, biträdande kyrkoherde i Bromma församling i Stockholm och tillägger: 

– Vi tror att vi kommer få väldigt många begravningar efter att corona har lagt sig.  

Cathrine Nordqvist, biträdande kyrkoherde för Bromma församling i Stockholm, ser att allt färre går på begravningar nu. – Man är rädd för corona, säger hon.
Cathrine Nordqvist, biträdande kyrkoherde för Bromma församling i Stockholm, ser att allt färre går på begravningar nu. – Man är rädd för corona, säger hon. Foto: Magnus Hallgren

 

Biträdande kyrkoherden berättar också att allt färre går på begravningar, speciellt de som är äldre.

 – Man är rädd för att komma. Vi har sett en markant skillnad på sorgesamtalen, som vi har med de anhöriga inför en begravning. Nästan majoriteten vill nu hålla sorgesamtalet per telefon och inte träffas oss på plats.

Fler begravningsbyråer har också börjat erbjuda direktsändningar av begravningar via videolänk. 

Svenska kyrkan följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och undviker fysisk kontakt med besökarna. 

– Vi uppmanar att man ska sätta sig en bit ifrån varandra. Samtidigt är det en svår situation för människor i sorg som behöver närhet och varandra. Vi vill ju finnas nära den som är ledsen och stötta. Så det är en balansgång hur vi ska möta varandra.