Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-10 00:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/allt-glesare-med-besokare-pa-begravningar/

SVERIGE

Allt glesare med besökare på begravningar

Bild 1 av 3 Sedan några veckor har Svenska kyrkan noterat att allt fler anhöriga väljer att kremera de döda för att skjuta upp på begravningarna. Besökare på begravningarna har också blivit färre.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 3 Svenska kyrkan följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla distans och undvika fysisk kontakt. – Samtidigt är det svårt när den som sörjer behöver närhet och stöd, säger Cathrine Nordqvist, biträdande kyrkoherde i Bromma församling i Stockholm.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 3 av 3 Fler begravningsbyråer har börjat erbjuda direktsändningar av begravningar via videolänk. – Det är många som är rädda, nu kan de i stället följa ceremonin via datorn, säger Peter Göransson, kommunikatör på begravningsbyrån Fonus.
Foto: Magnus Hallgren

Rädslan för corona har lett till att allt färre går på begravningar, enligt Svenska kyrkan. Fler anhöriga väljer också kremering för att skjuta upp själva begravningen.

– Vi kommer få väldigt många begravningar efter coronatiden, säger biträdande kyrkoherden Cathrine Nordqvist.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.