Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/allt-talar-for-att-bemannade-lekplatserna-i-goteborg-blir-kvar/

Sverige

Allt talar för att bemannade lekplatserna i Göteborg blir kvar

Plikta parklek i Slottsskogen är en av Göteborgs stads bemannade lekplatser.
Plikta parklek i Slottsskogen är en av Göteborgs stads bemannade lekplatser. Foto: Göteborgs stad

Striden om huruvida Göteborgs kommun ska fortsätta att ha bemannade lekplatser har avgjorts: De blir sannolikt kvar. Alliansen förlorade voteringen i kommunstyrelsen. 

Kommunen har i dag fem lek- och aktivitetsplatser som delvis är bemannade. De är Plikta parklek i Slottsskogen, Positivet i Positivparken, Hammarkullens parklek, Bygglekplatsen och Actionparken. 

Som ett led att genomdriva besparingar på en rad områden för att hantera ett hotande underskott valde Allianen att, i den budget som i november antogs av kommunfullmäktige, stryka de fem miljoner som fortsatt lekplatsbemanning skulle kosta.

Under kommunstyrelsens sammanträde på onsdagen valde Demokraterna att ställa sig på samma sida som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, och vann därmed voteringen mot Alliansen och SD.

Förslaget som fick majoritet blev nu ett direktiv till fullmäktige om att stryka det uppdrag som finns i budgeten som just handlar om att avveckla bemanningen. Finansieringen ska, precis som V och MP tidigare föreslagit, hämtas från de 20 miljoner som budgeten avsatt för utredningen av arenaområdet.

Det slutliga beslutet om lekplatserna fattas alltså senare av fullmäktige, men med avgörandet i kommunstyrelsen ser bemanningen alltså ut att bli kvar.