Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-04 17:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/alltid-latt-att-vara-efterklok-lakaren-jonatan-smittad-av-coronaviruset-efter-areresa/

Sverige

Läkaren Jonatan åkte till Åre – har testats positivt

Jonatan Oras testades positivt för det nya coronaviruset efter en skidresa till Åre.
Jonatan Oras testades positivt för det nya coronaviruset efter en skidresa till Åre. Foto: Privat

Intensivvårdsläkaren Jonatan Oras reste till Åre för drygt en vecka sedan. När han kom hem testades han positivt för det nya coronaviruset.

– Nu tänker jag inte resa någonstans igen förrän till hösten, säger han.

När Jonatan Oras förberedde sig för att åka från Göteborg till Åre tillsammans med familjen under förra veckan tyckte han att det verkade vara en bra idé att göra en skidresa. Rekommendationen om att inte resa till eller från storstäderna hade inte hunnit komma än och anläggningarna höll öppet. 

– Dessutom tänkte jag att jag som vårdpersonal nog kommer att bli sjuk ändå, förr eller senare. Kanske vore det lika bra att ha haft viruset, för att kunna jobba vidare sedan, säger Jonatan Oras. 

Läs mer: Coronaviruset: Läget i Västsverige just nu 

Den inställningen skulle snart komma att förändras. När skidresan gick mot sitt slut började Jonatan Oras känna att det kliade i halsen. Under resans sista dag blev han sämre, och väl hemma i Göteborg konstaterade han att symtomen tydde på att han smittats av det nya coronaviruset.

– Hosta, andningsbesvär, feber. Så fort man reser sig upp blir man andfådd, berättar Jonatan Oras. 

I stället för att gå tillbaka till arbetet på intensivvårdsavdelningen testades läkaren positiv för det nya coronaviruset. Nu är han hemma från arbetet i väntan på att bli helt symtomfri. Samtidigt rustar kollegorna för ett ökat patienttryck.

– Det kommer med största sannolikhet att bli värre inom någon eller några veckor. När den värsta kulmen kommer kommer det att vara bra att jag har varit sjuk, säger Jonatan Oras.

Läkaren har hållit sig hemma sedan han blev sjuk och är inte orolig för att ha smittat någon annan. Men helst hade han undvikit att bli sjuk över huvud taget. 

– Tidigare tänkte jag att det inte var så farligt så länge man var ung och frisk. Men jag har varit rejält dålig. Nu uppmanar jag verkligen alla att skydda sig så mycket de bara kan.

I Sverige har även unga personer som smittats av det nya coronaviruset fått intensivvård. En av dem är en 31-årig gravid kvinna. Jonatan Oras säger att hans perspektiv på virusutbrottet förändrades snabbt när han själv drabbades.

– Då bryr man sig inte så mycket om ifall börsen rasar. Man vill bara bli frisk, och hoppas att det kommer att finnas en sjukhussäng om man kommer att behöva den, säger han. 

Krävs det skarpare restriktioner för att människor ska hålla sig hemma?

– Ja, jag tror det. Om myndigheterna gör rätt eller inte kan jag inte svara på, men jag tycker att man verkligen ska tänka sig för innan man åker någonstans, säger han. 

DN har tidigare rapporterat om att de svenska skidorterna, till skillnad från bland annat de i Norge, planerar att hålla öppet under påskhelgen. I början av veckan sa statsepidemiolog Anders Tegnell att man för diskussioner med anläggningarna och rekommenderade den som planerar en skidresa att ”ta sig en ordentlig funderare.” 

Det går inte att säga säkert om det var under Åreresan Jonatan Oras smittades av det nya coronaviruset. Men om han hade vetat att han skulle bli sjuk under resan hade han inte åkt, säger han. 

– Såhär i efterhand verkar det ju inte jättesmart. Men det är lätt att vara efterklok. Jag hoppas att jag genom att berätta kan bidra till att folk avstår från att åka till skidorter, säger han. 

Läs mer: Senaste nytt om coronakrisen