Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/allvarliga-forlossningsskador-halverade-pa-sahlgrenska/

Sverige

Allvarliga förlossningsskador halverade på Sahlgrenska

Foto: Magnus Hallgren

Antalet allvarliga förlossningsskador har nästan halverats på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, rapporterar P4 Göteborg.

Tack vare en målinriktad satsning har antalet förlossningsskador av den allvarligaste graden nästan halverats på Sahlgrenska universitetssjukhuset sedan 2011. 

Bland annat används en teknik som kallas för ”finska greppet” där barnmorskor kontrollerar hur fort barnet föds genom att lägga en hand mot barnets huvud och en mot kvinnans mellangård.

På Östra sjukhuset, en del av Sahlgrenska, har antalet allvarliga förlossningsskador gått från 350 till 190 fall per 10.000 förlossningar.

– Vi är väldigt stolta och glada över det och vi är så glada att vi förstod att vi kunde påverka det. Men det är också med lite förskräckelse, nu har vi gjort det, men vi kunde kanske ha gjort det tidigare, säger Anna-Karin Ringqvist, verksamhetsutvecklare på Sahlgrenska till P4.

Läs mer om vad som händer i Göteborg.