Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Als-sjuke Leif fick behandling med stamceller i Kina

Leif Mälby led av als och genomgick en stamcellsbehandling i Kina. Han blev tillfälligt bättre, men avled ett halvår senare.
Leif Mälby led av als och genomgick en stamcellsbehandling i Kina. Han blev tillfälligt bättre, men avled ett halvår senare. Foto: Privat

Gävle. Lena Mälby Cederholm är tacksam över stamcellsbehandlingen hennes pappa fick på en kinesisk klinik. ”Han var glad på ett helt annat sätt när han kom hem”, säger hon.

När Lena Mälby Cederholm vinkade av sina föräldrar på Arlanda inför deras resa till Kina var hon orolig.

– Det var en chansning, och jag var inte säker på att det var rätt ­beslut, säger hon.

Vi träffas dagen innan hennes pappa Leif Mälby skulle ha fyllt 59 år. Han fick diagnosen als år 2009 och avled året därpå.

– När han fick diagnosen sa läk­arna att det inte fanns någonting att göra. Jag började forska själv på nätet och hittade det här med stamcellsbehandling, säger Lena Mälby Cederholm.

På hemsidan till en klinik i Kina läste hon berättelser om patienter som hade blivit hjälpta.

– Jag pratade med pappa, och han blev väldigt intresserad och ville åka på en gång. Det enda svåra var ekonomin, att få fram pengarna till behandlingen, säger Lena Mälby Cederholm.

Als är en otäck sjukdom. De nervceller som skickar signaler till de rörelser vi styr med viljan, från hjärnan till ryggmärgen och från ryggmärgen till musklerna, förtvinar och dör. Den enda behandling som finns är bromsmediciner som hejdar förloppet.

Det pågår mycket forskning om hur stamceller ska kunna användas för att ersätta de förlorade nervcellerna, men det är långt kvar till en kliniskt testad och godkänd behandling. Trots det erbjuder privata kliniker runt om i världen redan nu stamcellsterapi för als och en rad andra svåra sjukdomar.

Leif Mälbys läkare avrådde honom från att åka till kliniken i Kina.

– De kallade det geschäft och humbug och sa att vi bara skulle bli lurade på pengar, säger Leif Mälbys svåger Lars-Erik Mälby.


Lars-Erik Mälby och Lena Mälby Cederholm. Foto: Pernilla Wahlman

De kinesiska läkarna tog celler från Leif Mälbys näsa och sprutade in i hjärnan.

Han fick också träna på motions­cykel och fick mediciner med litium. Efter fyra veckor återvände han till Sverige, och upplevde själv att han mådde bättre.

– Det märktes när han kom hem. Han pratade mycket bättre. Ett halvår hade jag en känsla av att det hjälpte, säger Lars-Erik Mälby.

Behandlingen kostade 200.000 kronor. Kliniken i Kina ville att han skulle komma tillbaka för ytterligare behandlingar, men familjen hade inte råd.

Leif Mälby tvekade aldrig att åka.

– Även om det inte hade hjälpt så var det värt chansningen. Han var så sjuk och det fanns bara en utgång, säger Lena Mälby Cederholm.

Hon är också glad över behandlingen:

– Det halvår vi tror att den gav oss var värt alla pengar i världen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.