Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-08 04:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/alvedon-ransoneras-pa-apoteken-hamstring-stoppas/

SVERIGE

Alvedon ransoneras på apoteken - hamstring stoppas

Foto: Jessica Gow/TT

Apoteken inför begränsningar av försäljning av febernedsättande läkemedel som innehåller paracetamol. Från och med torsdag får ingen köpa mer än tre förpackningar per gång.

– Det är en viktig signal, för att förhindra tendenser till hamstring som vi ser, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.

De senaste dagarna har de svenska apoteken noterat en kraftigt ökad försäljning av receptfria preparat som innehåller paracetamol, som Alvedon och Panodil. På sina håll gapar hyllorna tomma. Detta beror inte på någon brist på läkemedel i Sverige, utan på att distributörerna och apoteken inte hinner med att fylla på, enligt Johan Wallér, vd för branschorganisationen Sveriges Apoteksförening.

– Det är viktigt att betona att det inte finns någon brist på läkemedel i Sverige just nu på grund av coronautbrottet. Men om vi får en hamstringsvåg, så skulle det kunna ske, säger Johan Wallér.

Därför har apoteksbranschen beslutat att begränsa försäljningen på de svenska apoteken av läkemedel med paracetamol från och med torsdag. Beslutet togs i samråd med Läkemedelsverket. Kunderna får nu köpa tre förpackningar per gång, totalt 60 tabletter.

Vad gör ni om människor köper fler förpackningar genom att göra inköp på olika apotek?

– Det kan vi inte skydda oss emot. Det här är mer att betrakta som en signal, säger Johan Waller.

Sveriges Apoteksförening vill också framöver tydligare lyfta fram en praxis som gällt i många år på apoteken, att inköp av receptfria läkemedel ska ske ”utifrån en enskild människas behov” enligt Anders Wallér.

Vad händer om man vill handla åt en hel familj?

– Det kommer att bedömas flexibelt, från fall till fall. Begränsningen är mer till för att förhindra att någon roffar åt sig allt på hyllan, säger Johan Wallér.

Läs mer:

Det nya coronaviruset: Följ utvecklingen live

Fabriken gör en miljard toarullar om året: ”Folk behöver inte hamstra”