Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ambulanspersonal: Ingen angrep oss

Foto: Drago Prvulovic/TT

”Våldsverkare” bland motdemonstraterna angrep ambulanspersonal under helgens stökiga nazistmöte i Limhamn, enligt polisen. Men det är fel, säger nu den lokala ambulanschefen.

Skånepolisen skriver på sin hemsida att ”vi har arbetat med att få in ambulanspersonal till plats, vilket har varit svårt. Både ambulanspersonal och poliser har i detta läge blivit angripna av våldsverkare”.

– Jag kan inte svara för polisens rapportering. Men vi kan konstatera att ingen i personalen har blivit attackerad och det finns inga skador på några fordon, säger Hans Ivarsson, beredskapsläkare och ansvarig för ambulanspersonalen, till Skånska Dagbladet.

– När den första ambulansen skulle hämta en person uppfattades situationen som potentiellt hotfull, men det reddes upp snabbt och därefter fanns det inga problem.

Håkan Jarborg Eriksson, kommenderingschef och ansvarig för polisinsatsen i Limhamn, erkänner att polisen spritt en felaktig bild över situationen för ambulanspersonalen på Limhamns torg.

– Ett olyckligt misstag som vi ska rätta till. Vi borde hellre ha skrivit ”hårt ansatt”, säger han.

Han medger också att uppgifter om att ”stora gatstenar” kastades mot poliserna kan vara felaktiga.

– Jag kan inte säga att det kastades gatstenar. Men bland allt som kastades mot poliserna och polisryttarna, bland annat petflaskor och glasflaskor med ammoniak, fanns stenar. I vår händelselogg finns också en uppgift från poliser som sett hur gatstenar brutits upp. Vi undersöker nu närmare vem som lämnat den upplysningen.

Kritiken mot polisens agerande har varit hård efter den urartade demonstrationen mot Svenskarnas parti. Justitieminister Beatrice Ask (M) betonar vikten av att få alla fakta på bordet.

– Man ska inte döma utifrån en bild utan detta måste prövas noggrant i efterhand och det görs också, säger Ask i SVT:s Gomorron Sverige.

I studion fanns även Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Han är kritisk till att polisen utreder sig själv efter sådana här händelser.

– Jag tycker att det vore bättre om man utredde sådant här i en fristående myndighet, säger han.

Ask håller inte med och hänvisar till att en parlamentarisk utredning varit enig om att dagens system med internutredningar är att föredra.

Flera personer skadades i tumultet som uppstod i samband med Svenskarnas partis torgmöte i lördags. Sex greps och två personer sitter vidare anhållna. Det är hur polisrytteriet användes som har dragit på sig den största uppmärksamheten. Flera kritiker talar om övervåld sedan de tagit del av dramatiska bilder på hur demonstranter vräkts omkull och hamnat under hästarna.

Enligt Jarborg Eriksson har polisen här anmält sig själv för att åklagare ska utreda händelsen.

– Därför kan jag inte kommentera saken närmare, annat än att det finns utvecklade metoder för hur och när man kan använda rytteriet för att skingra en folkmassa, till exempel om det håller på att urarta till våldsamt upplopp, säger han.

Men hästar före exempelvis vattenkanoner?

– Både vattenkanoner och gas ligger högre upp i våldstrappan än att använda ryttarna. Sedan gäller det som alltid, att inte använda mer våld än situationen kräver. Här kom folk till skada, och det är i sig naturligtvis ett misslyckande för polisen, säger Jarborg Eriksson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.