Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Amerikan gjorde avbön i Nordkorea

Warmbier fick göra avbön inför publik.
Warmbier fick göra avbön inför publik. Foto: Kim Kwang Hyon/AP

Den amerikanska studenten Otto Warmbier blev i januari anklagad för att försöka stjäla en banderoll från hotellet han bodde på i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Amerikanen har sedan dess suttit fängslad tills han under söndagen framträdde vid en presskonferens.

Otto Warmbier bugade djupt och bad om förlåtelse till det nordkoreanska folket under presskonferensen.

”Jag ber om ursäkt till varenda en av er miljoner nordkoreaner och ber er förstå hur jag blivit utnyttjad och manipulerad”, sa Otto Warmbier bland annat, enligt CNN.

En anonym nordkoreansk tjänsteman säger till CNN att Warmbier blivit instruerad av en medlem från sin hemförsamling i USA att stjäla banderollen för att i utbyte bli belönad med en begagnad bil, värd tiotusen dollar. Men även amerikanska myndigheter fick ta del av skulden på presskonferensen.

”Jag skulle aldrig ha tillåtit mig själv att luras av USA:s administration att utföra ett brott i det här landet”, sa Otto Warmbier.

Den amerikanska studenten hade rest till Nordkorea med ett kinesiskt resebolag som arrangerar gruppresor till Nordkorea. Han var han precis på väg att lämna landet med flyg när han greps av nordkoreansk polis i januari. Han har sedan dess suttit häktad i landet, och det är oklart när han kommer att släppas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.