Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/amina-manzoor-det-ar-ett-gemensamt-ansvar-att-stoppa-spridningen/

Sverige

Amina Manzoor: Det är ett gemensamt ansvar att stoppa spridningen

01:13. Så undviker du att bli smittad av det nya coronaviruset – DN:s medicinreporter Amina Manzoor förklarar.

Med aktiv smittspridning på flera ställen i världen ökar risken för fler fall i Sverige. Nu måste även enskilda ta ansvar för att inte föra smittan vidare. Regeringen kan behöva överväga en tillfälligt slopad karensdag, skriver DN:s medicinreporter Amina Manzoor. 

En fråga jag har fått allt oftare på senare tid är huruvida jag är orolig för utbrottet av det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19. 

Trots att jag tillhör en riskgrupp är jag i nuläget inte det. Risken att bli smittad i Sverige är just nu låg och det går att skydda sig. Men det förutsätter att vi agerar som ansvarsfulla medborgare och skyddar varandra från smitta.

Sverige har på bara ett par dagar fått flera nya coronavirusfall. De flesta har blivit smittade utomlands, men insjuknat och blivit diagnostiserade här. Vi har alltså i nuläget ingen allmän spridning i samhället, utan det vi har fått är så kallad importsmitta och några kontaktfall. Folkhälsomyndigheten har bedömt risken för importfall som hög, då vi reser mycket och virus inte bryr sig om landsgränser.

Läs mer: Smittskyddsläkaren: Det gäller att bryta smittkedjan

För att vi inte ska få en allmän smittspridning i landet krävs dels att ansvariga myndigheter och sjukvård agerar kraftfullt. Misstänkta fall, gärna även de med låg misstankegrad, måste testas och isoleras för att undvika vidare smittspridning. Dessutom måste vårdpersonal ha rätt utrustning och utbildning för att förhindra att smittan sprids inom vården. Men det absolut viktigaste är att kartlägga och spåra människor som varit i kontakt med den smittade, så att smittkedjan kan brytas tidigt.

Infektionskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
Infektionskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Foto: Magnus Hallgren

Jag har stort förtroende för Sveriges förmåga att smittspåra. För tre år sedan spreds mässling i Göteborg efter att en smittad person hade besökt sjukvården. Trots att mässling är världens mest smittsamma sjukdom, många gånger smittsammare än covid-19, kunde utbrottet begränsas snabbt tack vare intensiv smittspårning och kraftfulla insatser från sjukvården.

Medan många i Sverige är vaccinerade mot mässling har i stort sett ingen immunitet mot covid-19. Alla är sårbara vid ett potentiellt utbrott. Det betyder att människor som varit i områden med smittspridning måste ta ett aktivt ansvar för att undvika att smitta andra och sprida sjukdomen i landet.

Kort sagt betyder det: 

• Har du varit i områden där sjukdomen sprids i samhället måste du vara mycket uppmärksam på tecken på att du har blivit sjuk. 

• Får du feber, svårt att andas eller hosta – stanna hemma och ring 1177 för råd. 

• Åk inte direkt till akuten eller vårdcentralen. Då finns det en risk att du smittar andra. 

De allra flesta som får covid-19 blir lindrigt sjuka. Den som har varit i kontakt med någon som är smittad eller rest i länder där sjukdomen sprids i samhället behöver alltså också vara uppmärksam på milda symtom. Det kanske känns surt att behöva stanna hemma och få en karensdag om man bara känner sig lite småsjuk, men det handlar om mer än den enskilda individen. Vi behöver också tänka på samhällets bästa. Om vi skulle se en ökad smittspridning borde en tillfälligt slopad karensdag vara en klok åtgärd. Det innebär självklart en kostnad för samhället, men det måste vägas mot vad det kostar att smittspåra i hög skala och intensivvårda många människor.

Det är fortfarande mycket vi inte vet om det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19, men vi vet att viruset inte sprids via luften som en influensa utan som droppsmitta när människor hostar och nyser. Erfarenheten från Kina visar att det går att få utbrottet under kontroll. Men det kräver insatser från myndigheter, sjukvård och enskilda medborgare. Vi har ett gemensamt ansvar.

Läs mer: Det här behöver du veta om det nya coronaviruset