Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Macchiarini skyller ifrån sig

Paolo Macchiarini.
Paolo Macchiarini. Other: Sven Lindwall/EXP/TT

DN:s medicinreporter Amina Manzoor svarar på tre frågor om TV4:s intervju med skandalkirurgen Paolo Macchiarini.

Vad får vi veta under intervjun?

Paolo Macchiarini anser fortfarande att de tre operationerna med konstgjorda luftstrupar av plast var framgångsrika. Detta trots att alla patienter har avlidit och att flera utredningar har kommit fram till att operationerna gick emot vetenskap och beprövad erfarenhet.

Han verkar också anse att han inte gjort något fel eftersom åklagarna lagt ned förundersökningen. Eftersom de misstänkta brotten mot etikprövningslagen och läkemedelslagen var preskriberade kunde inte dessa utredas av åklagare. Här skyller Paolo Macchiarini ifrån sig helt och säger sig inte ha fått rätt information.

Paolo Macchiarini anser också att den enda utredningen som är värd att lägga någon vikt vid är åklagarnas utredning, som kom fram till att brott inte kunde styrkas. De många andra utredningar som gjorts, och som klandrar Paolo Macchiarini på flera punkter, vill han inte gärna diskutera eller ta hänsyn till.

Läs också: Stjärnkirurgen – från fakta till fusk

Ångrar han ingenting?

Paolo Macchiarini säger att han försökte hjälpa patienterna, att ge dem ett alternativ när inga andra fanns. Med tanke på vad han visste då tycker han att han gjorde rätt i att operera. Han påpekar också att han inte var ensam i beslutet att operera.

Paolo Macchiarini ber i alla fall om ursäkt till familjerna under intervjun. Men det känns inte genuint när han i nästa stund skyller ifrån sig, i detta fall på medierapporteringen efter att SVT sände dokumentärserien ”Experimenten”. Han verkar anse att medier har missförstått allt. Det kanske inte är helt oväntat eftersom jag antar att han vill ha upprättelse. Hans rykte och karriär är i spillror och han behöver bevisa att handlat i god tro.

Kommer han att kunna arbeta i Sverige igen?

Det tvivlar jag starkt på. Även om han inte kan åtalas eller fällas för något brott har flera andra utredningar kommit fram till att han agerat felaktigt. Dessutom torde ingen patient i Sverige vilja bli opererad av honom.

Paolo Macchiarini anses vara en skicklig kirurg och han säger i intervjun att han arbetar vid olika medicinska institutioner i andra länder. Jag tror dock att hans utsikter utomlands har kraftigt begränsats av skandalen i Sverige. Det är nog många universitet som hört talas om fallet, som bland annat lett till att rektorn för Karolinska institutet tvingades avgå. KI är välkänt utomlands. Dessutom har KI konstaterat forskningsfusk för några av hans studier. Det pågår fortfarande en fuskutredning av hans viktigaste studie. Om det konstateras fusk även i detta fall får han det nog svårt att fortsätta som forskare. 

Läs också: Macchiarini försvarar omstridda ingrepp

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.