Fall av det nya coronaviruset upptäcks i allt fler länder världen över. En pandemi rycker allt närmare. Det här behöver du veta.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-24 15:53
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/amina-manzoor-oroad-over-nya-coronaviruset-det-har-behover-du-veta/
Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
Hur ser läget ut i Sverige?
Majoriteten av de svenska fallen har smittat utomlands i länder med smittspridning i samhället. De har i sin tur smittat nära kontakter.
Nu finns det tecken på samhällsspridning i Stockholm och Västra Götaland. Folkhälsomyndigheten bedömer risken för det som mycket hög.
Det finns också en mycket hög risk för att enstaka fall av personer som smittats utomlands dyker upp i Sverige. Det beror bland annat på att vi reser väldigt mycket. Sjukvården arbetar med att hitta smittade tidigt, isolera dem samt spåra nära kontakter och övervaka om de blir sjuka.
Läs mer: Så förbereder sig Sahlgrenska för det nya coronaviruset

Om jag har varit ute och rest, vad ska jag tänka på?
Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som har symtom på luftvägsinfektion att stanna hemma, från både jobb och privata evenemang. Man rekommenderar också från att avstå från besök på äldreboenden för att skydda de mest sårbara. Har du svårare besvär ska du ringa 1177 för råd.
Eftersom utbrottet utvecklas snabbt kan också myndigheternas rekommendationer för vilka som ska testas ändras. Folkhälsomyndigheten uppdaterar kontinuerligt informationen.
Jag planerar en resa, vad ska jag tänka på?'
UD avråder från alla icke-nödvändiga resor utomlands just nu. På grund av läget kan UD inte längre värdera enskilda länder. Avrådan gäller till och med 14 april.
Det är också en god idé att se över försäkringar och avbokningsskydd inför en resa.
Amina Manzoor: Vi måste våga lita på våra expertmyndigheter

Hur smittar viruset?
Det är fortfarande mycket man inte vet om det nya coronaviruset, men erfarenheter från andra coronavirus är att de sprids via så kallad droppsmitta när någon som är sjuk hostar eller nyser. Det kan också smitta genom nära kontakt mellan människor. Viruset är alltså inte luftburet. Det är osäkert hur länge viruset kan överleva på hårda ytor av till exempel plast, men troligtvis inte särskilt länge. Desinfektionsmedel kan dock döda viruset.
Hur skyddar jag mig och andra?
Just nu finns det tecken på samhällssmittspridning i Sverige, särskilt i Stockholm. Folkhälsomyndigheten rekommenderar människor som kan arbeta hemifrån i Stockholmsområdet att göra det.
Ett sätt att förebygga sjukdom generellt är att vara noggrann med handhygienen. Tvätta händerna noga och ofta med tvål och vatten och undvik att röra dig i ansiktet. Om du inte har tillgång till tvål och vatten kan handsprit användas. Håll distans till människor som är sjuka, minst en meter.
Om du är sjuk: stanna hemma. Hosta eller nys i armvecket för att skydda andra. Om du nyser i en pappersnäsduk ska du slänga den efteråt och tvätta händerna. Munskydd skyddar inte den som är frisk mot smitta, men sjuka kan skydda andra från att bli smittade.
Det finns inget vaccin eller annan förebyggande behandling i dag. Om du tillhör en riskgrupp är det en god idé att vara vaccinerad mot säsonginfluensan, så att du inte belastar vården i onödan vid ett eventuellt ansträngt läge även om det inte skyddar mot det nya coronaviruset.
Så skyddar du dig bäst mot covid-19

Hur ser prognosen ut om jag blir sjuk?
Vi lär oss allt mer om sjukdomen covid-19, som orsakas av det nya coronaviruset. De allra flesta kommer troligen inte att bli särskilt sjuka. Vanliga symtom är trötthet, feber och torrhosta. Somliga får också ont i kroppen, förkylning, ont i halsen eller diarré, men det är inte lika vanligt. Sjukdomen kan leda till att man utvecklar lunginflammation. Somliga får njursvikt.
Enligt den största studien hittills på 44.672 bekräftade fall från Kina så klassades 80,9 procent av alla fall som milda eller måttliga, 13,8 procent som svårt sjuka och 4,7 procent som mycket allvarligt sjuka. De flesta förväntas bli friska och återhämta sig utan någon särskild vård. Somliga kan dock behöva intensivvård på sjukhus under flera veckor.
I studien var dödligheten 2,3 procent, men den varierade väldigt beroende på ålder. Äldre och människor med andra sjukdomar som hjärtkärlsjukdom, kronisk luftvägssjukdom och högt blodtryck hade högre risk att dö.
I nuläget har omkring 3,4 procent av alla bekräftade fall avlidit, men det är sannolikt en överskattning eftersom inte alla milda fall hittas.
Barn verkar inte bli särskilt sjuka. En liten studie på gravida antyder att de inte heller drabbas hårdare än andra. Men detta kan ändras i takt med att vi lär oss mer om sjukdomen.
Vi vet inte heller hur länge man är immun efter att ha blivit frisk.
Till exempel var den så kallade svininfluensautbrottet 2009 en pandemi, men färre människor i världen dog då än vid en vanlig influensasäsong
Vad innebär att det nu är en pandemi?
En pandemi innebär att en ny sjukdom sprids över världen. Det finns lite olika definitioner, men okontrollerad spridning på flera världsdelar brukar klassas som en pandemi. Det betyder alltså inte att sjukdomen blivit farligare. Till exempel var den så kallade svininfluensautbrottet 2009 en pandemi, men färre människor i världen dog då än vid en vanlig influensasäsong. WHO deklarerade att utbrottet av det nya coronaviruset är en pandemi den 11 mars. Vi vet inte hur allvarlig pandemin blir.
Vad ska jag tänka på om det blir smittspridning i Sverige?
Håll koll på rekommendationer och information från myndigheter. De gör löpande nya riskbedömningar och uppdaterar i takt med att ny kunskap blir tillgänglig. Undrar du något kan du också ringa det nationella informationsnumret 113 13.
Det sprids mycket myter, därför har WHO tagit fram information om vad som gäller kring vissa av dem.
Källor: WHO, Folkhälsomyndigheten, ECDC
Läs mer: Coronaryktena har blivit en infodemi – därför är den farlig