Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Trots att ingen straffas lär detta inte vara slutet på historien

Kommentar. Åklagarnas beslut att inte väcka åtal mot Paolo Macchiarini förvånade många. Den italienske kirurgen agerade oaktsamt, men ändå går det inte att styrka brott anser åklagarna. Trots att ingen straffas för luftstrupsoperationerna är historien inte slut än.

Den italienska kirurgen Paolo Macchiarini står bakom en av Sveriges största medicinska skandaler. Mellan 2011 och 2012 opererade han in konstgjorda luftstrupar i plast i tre svårt sjuka patienter på Karolinska universitetssjukhuset. Metoden var oprövad, men operationerna verkade vara en succé ända tills fyra läkare anmälde Paolo Macchiarini för forskningsfusk. Utredningen drog ut på tiden, men till slut friades Macchiarini trots att den externa utredaren rekommenderade en fällning.

Därmed hade historien kunnat vara över, om inte SVT-journalisten Bosse Lindquist grävt vidare. I början av 2016 sändes dokumentärserien ”Experimenten” och skandalen var ett faktum. Patienterna var troligtvis inte livshotande sjuka och avled troligtvis under plågor. Det saknades etiktillstånd. Metoden med de cellbeklädda luftstruparna fungerade inte.

Sedan dess har flera människor tvingats avgå, däribland KI:s rektor. Paolo Macchiarini fick slutligen sparken. Flertalet utredningar tillsattes, några av dem har lett till omfattande förslag, bland annat att en ny myndighet bör utreda forskningsfusk. Men det ledde också till flera polisanmälningar och en förundersökning. Det handlade om fyra fall, de tre patienterna som fått konstgjorda luftstrupar och en patient som skadats under en strupoperation. Igår, torsdag, meddelade åklagare att de lägger ned förundersökningarna i samtliga fall och därmed inte kommer att väcka åtal mot Paolo Macchiarini eller någon annan.

Hur oaktsam kan någon vara utan att det är brottsligt?

Detta mottogs med både besvikelse och förvåning. Åklagarna konstaterar att de konstgjorda plaststruparna gick emot vetenskap och beprövad erfarenhet, den princip sjukvården har att rätta sig efter. Dessutom agerade Paolo Macchiarini oaktsamt och tog risker, som ökade för varje operation. Men ändå anser åklagarna inte att det går att bevisa att patienterna hade levt i dag eller sluppit komplikationer om man använt en annan metod. Den juridiska bedömningen har jag inga åsikter om. Men som lekman ställer man sig ett antal frågor. Hur oaktsam kan någon vara utan att det är brottsligt? Är det svårare att bevisa brott om patienterna är sjuka eller döende? Hade det gjort någon skillnad om brotten mot läkemedelslagen och etikprövningslagen inte hunnit preskriberas?

Även om åklagarna anser att möjligheterna att fälla Paolo Macchiarini för något brott är uttömda, lär detta inte vara slutet på historien om Paolo Macchiarini. Det pågår fortfarande en utredning om han gjort sig skyldig till forskningsfusk. I slutet av året ska dessutom regeringens utredare komma med förslag om lagstiftningen kring gränslandet mellan vård och forskning behöver ändras. Forskningsministern flaggar redan nu för en skärpning av lagen.

Det är viktigt att skandalen får konsekvenser. Inte bara för patienternas anhöriga, utan också för allmänhetens förtroende för forskning. Forskning behövs för att utveckla vården och samhället. Då måste patienter, även svårt sjuka och döende, kunna känna sig trygga med att de inte kommer att utsättas för ovetenskapliga experiment. 

Läs mer: Macchiariniskandalen i korthet

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.