Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Amnestys Facebookkonto kapat – sprider sexskämt

Other: Skärmdump: Facebook.com/AmnestySverige

Amnesty International Sverige har inte längre kontroll över sin officiella Facebooksida. Någon som publicerar opassande material har kapat kontot.

En del av de 65.000 personer som följer svenska Amnesty på Facebook hajade nog till vid lunchtid på tisdagen. I stället för organisationens vanliga inlägg om mänskliga rättigheter lades en minst sagt opassande länk ut.

Texten ”anledningar till varför tjejer inte ger avsugningar” dök upp tillsammans med en bild föreställandes bleka, penisliknande larver i en korg.

– Självklart är vi upprörda och försöker åtgärda det för fullt. Kontot är kapat och vi försöker få tag i Facebook, som inte alltid är lätta att få tag i, säger Amnestys pressekreterare Elisabeth Löfgren till DN.

Amnesty vet ännu inte vem eller vilka som ligger bakom kapningen. De upptäckte inlägget kort efter att det publicerades men en timme efter att inlägget dök upp hade de ännu inte lyckats ta bort det. Ytterligare ett flertal inlägg har sedan dess publicerats på sidan.

Elisabeth Löfgren tror dock inte att händelsen kommer påverka förtroendet för organisationen.

– Jag skulle bli väldigt förvånad om personer som följer oss tror att vi lagt ut det på allvar. Vi vill vara aktiva på sociala medier och kommer fortsätta att vara det och då går det inte att vaccinera sig mot sådant här till hundra procent.

Facebookanvändare uppmanas att inte klicka på länkarna som inläggen leder till eftersom de då riskerar att drabbas av datorvirus.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.