Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Amy Diamond ersätter första maj-tåg i Norrköping

För första gången kommer första maj-tåget i Norrköping att ställas in. I stället blir det ett uppträdande med Amy Diamond, som sedan följs av socialdemokratiska talare.

Det kommer inte att bli ett traditionellt första maj-tåg genom Norrköping i år. Firandet kommer i stället hållas framför Kårhuset Trappan, skriver Norrköpings tidning.

-Vi vill utveckla firandet och nå fler målgrupper, säger Olle Wikmång, ombudsman, till Norrköpings Tidningar.

Temat för dagen kommer att vara jobb och framtidstro. Förutom Amy Diamonds uppträdande kommer även socialdemokraternas finansministerkandidat Magdalena Andersson att tala.

Men Amy Diamond medverkar inte i egenskap av politisk företrädare, utan hon är inbokad för att göra en konsert.

- Vi har inte bedömt henne på det sättet. Vi har sett att det inte finns något som pekar på att hon har diametralt motsatta åsikter. Annars har vi inte gjort någon politisk bedömning. Hon är inbokad som artist, inte som politisk företrädare, säger Olle Wikmång i en intervju med SVT.

Lars Stjernkvist är kommunalråd i Norrköping och tidigare partisekreterare för Socialdemokraterna. Han har inte varit delaktig i sina partikollegors beslut att slopa första maj-tåget, men stöder det till fullo.

- Jag tycker det viktiga är att man firar första maj, jag har absolut inget emot att man provar nya former. Det är alltid en balansgång mellan tradition och förnyelse, det viktiga är att alla som deltar är klara över vad man manifesterar för, säger Lars Stjernkvist till TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.