Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Än finns tid att påverka klimatet

Åsa Romson
Åsa Romson Foto: Paul Hansen

Om utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka som i dag ­kommer medeltemperaturen i Sverige att stiga med sex ­grader till seklets slut, enligt SMHI. Men även om utsläppen och ­uppvärmningen begränsas ökar risken för översvämningar, svåra värmeböljor, hälsa, ekonomi och livsmedelsförsörjning.

– Vi kan inte helt komma tillbaka till dagens risknivåer, säger klimatforskaren Markku Rummukainen.

Sverige skulle bli sex grader varmare år 2100 om världens utsläpp av växthusgaser fortsätter att öka som i dag. Redan runt år 2030 ­eller 2035 skulle medeltemperaturen bli minst lika hög som de allra varmaste åren vi upplevt sedan mitten av förra seklet. Det visar beräkningar från SMHI som Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet, presenterade vid en pressträff om klimatpanelen IPCC:s nya rapport.

Rapportens huvudbudskap är att klimatet förändras, att vi påverkas och att vi fortfarande kan välja vilken framtid vi ska få. Om vi agerar nu kan vi fortfarande undvika allvarliga klimatförändringar.

– Det finns tid, det finns möjliga lösningar, och de kostar inte skjortan, säger Markku Rummukainen.

Effekterna av klimatförändringarna, som värmeböljor, översvämningar, stigande havsnivåer och ­hotad livsmedelsförsörjning, kommer att finnas kvar – även i Sverige – och öka. Men om uppvärmningen begränsas till två grader kan riskerna ändå bli hanterbara.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uppmanar pensionsfonder och försäkringsbolag att minska sina investeringar i fossilbaserad ekonomi och gå över till förnybara energikällor.

– För Sverige och andra rika länder är åtagandena internationellt tvådelade. Dels i att minska våra utsläpp, vi som historiskt har gjort av med mycket av utsläppsbudgeten. Det andra åtagandet handlar om att stödja utvecklingen i andra länder där man ska få rätt till utveckling utan att skapa mer utsläpp, kommenterade miljöminister Åsa Romson IPCC:s rapport.

Fakta.IPCC:s klimatrapport

Rapporten bygger på fler än 30 000 vetenskapliga artiklar och har granskats av 2 000 experter.

Den kommer att användas som underlag vid klimatförändringarna i Lima i december, och vid förhandlingarna om ett internationellt klimatavtal i Paris i december 2015.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.