Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 07:21 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/analys-avslojar-falska-gubbar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Analys avslöjar falska gubbar

Foto: Caroline Tibell
Det är brist på svenska jordgubbar till midsommar. Nu ska Jordbruksverket använda ett tyskt kemilabb i kampen mot fusket med importerade bär som säljs som svenska.

Han åker runt och tittar efter fuskare och har flera fall på gång. I år har Jordbruksverket ett nytt vapen mot falskmärkning: analyser från Agroisolab i Julich i västra Tyskland. Labbet kan ursprungsbestämma växter och Jordbruksverket har skickat in flera misstänkta jordgubbskartonger.

Den kemiska analysen utgår från att grundvatten inte är likadant överallt. Det innehåller varierande mängder av tungt vatten, en variant av vattenmolekylen. Och det tar jordgubbarna upp, förklarar Jörg Lickfett på Agroisolab.

– Man jämför den kemiska sammansättningen med en referenskarta och prickar in precis i vilken region jordgubben odlats. Vi får prover från många länder. Fusk med jordgubbar är ett alleuropeiskt problem, säger Jörg Lickfett.

Ingen vet hur stort fusket är, men priset på svenska jordgubbar beräknas komma upp i 50 kronor litern till midsommar. Belgiska gubbar kostar omkring 20 kronor i import. Det finns pengar att tjäna.

– Svart, förstås, säger en odlare i Skåne som vill vara anonym.

– Handeln med falskmärkta jordgubbar verkar väldigt organiserad. Jag är rädd att den drivs av folk som sysslar med andra skumma affärer också. Dem vill jag inte ha på halsen, säger han.

– Man ser ju hur folk står och säljer massor av kartonger märkta med ”svenska jordgubbar”, men när man smakar fattar man direkt att gubbarna är importerade, säger en annan odlare, som anmält flera fall till Jordbruksverket.

Nu väntar Jordbruksverket på provsvaren.

– De kommer förmodligen nästa vecka. Då kan det bli böter för fuskarna, säger Waldemar Ibron.
Under tiden uppmanar han alla som inte vill bli lurade att titta efter namnet på odlaren på jordgubbskartongen.

– Det ska står var och av vem produkten är odlad. Annars bör man dra öronen åt sig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.