Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 02:21 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ander-blev-den-siste-att-avrattas/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ander blev den siste att avrättas

Anna Viktoria Hellsten hann ta två tuggor på sin frukostmacka den 5 januari 1910 innan hon fick två dödande slag i bakhuvudet. Den för dådet dömde gärningsmannen lades under bilan den 23 november för 100 år sedan. Han blev den sista att avrättas i Sverige innan straffet avskaffades 1921.

Långholmen, Stockholm, 23 november 1910. Det är onsdag, klockan närmar sig åtta. Det börjar ljusna. Giljotinen är på plats, riggad och klar. Stämningen på fängelsegården är pressad. Det är första, och kommer också att bli den sista gången, som en giljotin används i Sverige.

Den är nästan fem meter hög och skinande blank, alldeles ny och importerad från Frankrike. I sju år har den stått inpackad i ett skjul på Långholmen.

Skarprättaren A.G Dalman står redo tillsammans med sina tre medarbetare, och söner, den yngsta 17 år gammal. Dagen innan har de sett till att giljotinens alla delar fungerar som de ska. Dalman är erfaren men van vid den något enklare bödelsyxan. Man kan anta att han är nervös men också lättad att slippa hackan då den ställde stora krav på hans nerver. Inte sällan krävdes två hugg för att skilja huvudet från den dömdas kropp.

På fängelsegården står ytterligare tolv svartklädda män och trycker. Fängelsepräster, läkare, åklagare, fängelsechef, jurister och ämbetsmän.

Stadig och rakryggad vandrar den dömde, en mager, 37 år gammal, Johan Alfred Andersson Ander över fängelsegården. Han visar inga tecken på nervositet. Händerna är bakbundna och han har ett löst sittande fängsel runt benen. Ögonbindel fanns att välja som alternativ men det hade han tackat nej till.

När Ander kommer i närheten av vittnena hälsar han högt och ljudligt "God morgon, mina herrar!" De lyfter alla tyst på de höga hattarna till svar.

"Jag skulle vilja säga några ord, får jag det?" frågar Ander väl framme vid giljotinen. Begäran avslås och hans skjortkrage viks ner. Kroppen skjuts in med halsen rakt under bilan. För första gången syns det att Ander påverkas av situationens allvar. Han skälver till. Då drar Dalman i snöret. Anders huvud faller ner i zinkkaret som är fäst vid giljotinen.

Johan Alfred Andersson Ander hade inte lyckats med mycket i livet. Tillsammans med sin fru levde han ett kringflackande, ostrukturerat liv i Stockholm. De startade olika företag som gick i konkurs efter storstilade champagnefester och Ander fick flertalet gånger avtjäna kortare fängelsestraff för stöld och misshandel.

Anders rykte gjorde tillslut att varken han eller makan fick något arbete och man kan anta att det som blev början till slutet på hans liv var en akt av desperation.

Den 25-åriga kassörskan Anna Viktoria Hellsten arbetade på Gerells växelkontor på Malmtorgsgatan 2 i Stockholm. Förmiddagen den 5 januari 1910 satt hon i en upplyst lokal i färd med att äta sin medhavda frukost. Vid halvelva-tiden kom en kolutkörare till ett nu nedsläkt kontor och fann Hellsten på golvet blödandes från ett krossår i huvudet. På bordet bredvid låg en macka som det hade tagits två bett på. Hon var inte vid medvetande och en timme senare avled hon på sjukhuset.

Vid midnatt samma dag var polisen säkra på att de hade sin gärningsman. 5.211 kronor och 27 öre hade försvunnit från växelkontoret. En koffert som Ander lämnat kvar på hotell Temperens innehöll delar av rånbytet, blod och Anders fotografi samt personbevis.

Ander hade setts stryka omkring växlingskontoret som för att kolla läget flera gånger dagen innan. På morgonen hade han blivit extremt stressad när frukosten han beställt varit försenad. Han struntade i maten och tog bara en kopp kaffe. Strax därefter hade han setts bärandes på ett paket mycket likt mordvapnet, ett besman, en slags långsmal handvåg.

Ander erkände aldrig mordet. Han hävdade att han hade flera dubbelgångare, att det var de som de uppemot sextio vittnena hade sett, och att han fått väskan med rånbytet av en mörk, snygg främling. Han kunde aldrig riktigt bindas vid brottsplatsen men polisen tvivlade inte på att han var den skyldiga.

I Anders fars stuga på Karlsunds brygga greps Johan Alfred och frun, Julia Charlotta, av polis där de låg nakna i en säng på kvällen efter mordet. Frun släpptes på förmiddagen nästa dag, befriad från varje misstanke om delaktighet i brottet.

I åklagarens redovisning av brottsutredningen står att läsa "Den kedja av bevis, som dragits ihop kring Ander, ådagalägger till fullo, att det är Ander som förberett och ensam fullbordat mordet på fröken Anna Viktoria Hellsten..." "...Av de omfattande skadornas beskaffenhet, samt mordvapnets tyngd och storlek, framgår tydligt att uppsåtet varit att döda." "Rånmordet på den värnlösa kvinnan har föregåtts av många och noggranna förberedelser samt utförts med en lömskhet och en kallblodighet som är fasaväckande. Det finns endast ett straff som står i rättvist förhållande till en sådan med berått mod begången grym förbrytelse, och det är dödsstraff."

Diskutera dödsstraffet här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.