Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Anders Arborelius årets svensk

Kardinal Anders Arborelius är årets svensk 2017.
Kardinal Anders Arborelius är årets svensk 2017. Other: Eva Tedesjö

Anders Arborelius har utsetts till Årets svensk av nyhetsmagasinet Fokus. I maj utnämndes han till Sveriges första kardinal av påve Franciskus. 

"Att företräda den katolska kyrkan i ett land vars identitet i första hand är sekulär och i andra hand protestantisk, kräver en orädd läggning. Som ledare för Stockholms katolska stift har Årets svensk dessutom en central roll i mötet mellan infödda och nyinflyttade svenskar", står det i motiveringen.

För Anders Arborelius kom beskedet att påven utsett honom till kardinal som en blixt från en klar himmel. Det är första gången som en svensk innehar den katolska kyrkans näst högsta ämbete. 

– Ibland har folk skämtsamt sagt till mig att jag kanske blir kardinal. Men att det skulle bli så var för mig otroligt, sade han då till DN.

Arborelius tror att påvens Sverigebesök förra året spelade en viktig roll för utnämningen. Han nämner också det faktum att katolska kyrkan växer i Sverige på grund av invandring och att man för en dialog om integration med andra trossamfund.

Arborelius vigdes till katolsk biskop 1998  i St Eriks katolska domkyrka i Stockholm.

Läs också: Svenske kardinalen jämför pedofilbrotten med Metoo

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.