Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Anders Borg bor i studentlya

Foto: Scanpix
Finansminister Anders Borg (M) bor i en studentlägenhet som han hyr av en stiftelse – trots att han inte pluggar. Ministern avslöjade sina påvra vanor i torsdagskvällens avsnitt av Skavlan i SVT och får kritik från studenter som lider av bostadsbristen.

Den stiftelse som äger Anders Borgs lägenhet, äger eller förvaltar totalt omkring 1.200 bostäder. Den är till för att elever och lärare på Försvarshögskolan ska ha tillgång till bostäder men också för UD:s och försvarsmaktens anställda.

- Om stiftelsen har rum över kan den hyra ut dem till andra inom staten. Det är så Anders har fått sitt rum. Han konkurrera inte med andra studenter om lägenheter, säger Borgs pressekreterare Markus Sjöqvist

Regeringen lämnar inte ut detaljer kring Anders Borgs boende eftersom han står på Säkerhetspolisens skyddslista. Därför går uppgiften om stiftelsens stadgar inte att belägga.

– Men allt är enligt reglerna. Det här ordnades av tjänstemän när Anders Borg tillträdde, säger Markus Sjöqvist.

Anders Borg sade att han använder lägenheten när han jobbar i Stockholm eftersom avståndet mellan arbetsplatsen och den gård han bor på permanent är för långt för pendling.

– Jag hyr en studentlägenhet av en studentstiftelse, sade ministern.

Inte nog med att Anders Borg bor i en studentlya, hans kostvanor bär likheter med studentens. Finansministern berättade bland annat att han lever på billig konservmat för att slippa tömma kylskåpet inför veckosluten.

Nicke Grundberg, ordförande för Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO), suckar djupt när han får höra om hur Borg löst sitt lägenhetsbehov i huvudstaden. Samtidigt som han förstår att stiftelsen ifråga bestämmer över sina egna lägenheter tycker han att den kunde ha gjort sina tomma lägenheter tillgängliga för studenter och inte för ministrar:

– Borgs likgiltighet inför studenternas bostadssituation illustreras på ett ironiskt sätt av att han ockuperar ett studentrum som en student naturligtvis skulle haft mycket större nytta av.

– Jag gissar att han har betydligt bättre ekonomiska förutsättningar att slå sig fram på bostadsmarknaden än en student och att han därför kunde ordnat en lägenhet på annat sätt. Stiftelsen borde kanske överväga att hyra ut till vanliga studenter i en sådan bristsituation som råder just nu.

Grundberg konstaterar att en student - oavsett stadgar i den aktuella stiftelsen - kunde ha fått Borgs rum om denne valt att bo någon annanstans i Stockholm - där det endast finns 12.000 studentlägenheter fördelade på 80.000 studenter.

Studentorganisationerna har krävt en rad stimulansåtgärder från regeringen för att få igång byggandet av nya studentbostäder. Men hittills har de fått kalla handen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.