Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-26 06:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/anders-tegnell-darfor-drojer-semesterraden/

SVERIGE

Anders Tegnell: Därför dröjer semesterråden

Anders Tegnell talar på fredagens pressträff.
Anders Tegnell talar på fredagens pressträff. Foto: Anders Wiklund/TT

De förväntade beskeden om semestern uteblev på fredagen. I stället hoppas Folkhälsomyndigheten kunna ge riktlinjer i nästa vecka om hur svenskarna kan tillbringa sommaren.

– Vi har ännu inte hunnit ha en dialog med alla de som påverkas, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

De besked som Folkhälsomyndigheten väntas presentera gäller främst resande runt om i landet.

– Framför allt handlar det om hur man ska resa: vad som är rimligt och vad man ska tänka på när man reser, säger Tegnell.

På fredagen presenterades beslut gällande tävlingsidrott, som tillåts på alla nivåer från den 14 juni. Det meddelades även att gymnasier och universitet kan sluta med distansundervisning från och med den 15 juni, och därmed hålla vanlig verksamhet under höstterminen.

Men semesterråden dröjer?

– Därför att det kräver än mer samverkan mellan olika parter. Det är många som kommer att påverkas av ett sådant råd. Vi jobbar vidare med det och hoppas kunna återkomma med det i nästa vecka, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten behöver mer tid att tala med de berörda aktörerna och skapa sig en förståelse för vad en eventuell förändring av råden skulle innebära.

– Det är allt från polis, länsstyrelser, SJ, SL och alla möjliga som vi måste ha en bra dialog med innan vi går ut med det här – så att vi känner att vi har en bra förståelse för vad en sådan ändring faktiskt kommer göra i praktiken.

Utreseråden kommer inte att förändras inför semestern, enligt Anders Tegnell. På fredagen meddelade Danmark att de kommer att gradvis öppna sina gränser för grannländerna för Norge, Island och Tyskland. Norge i sin tur ska välkomna danska medborgare till landet.

Gränserna till Sverige hålls däremot fortsatt stängda.

Även Grekland sade på fredagen att landet öppnar för turister från 29 länder den 15 juni. Men inte heller på Greklands lista fanns Sverige med.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt