Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-26 02:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/anders-tegnell-en-fruktansvard-situation-vi-har-hamnat-i/

SVERIGE

Anders Tegnell: ”En fruktansvärd situation vi har hamnat i”

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Coronaepidemin belyser stora svagheter i den svenska äldrevården. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell i Sveriges Radios ”Söndagsintervjun”.
– Det är en fruktansvärd situation vi har hamnat i, som verkligen utmanar många delar av samhället, säger han.

På fredagen publicerades den intervju som Anders Tegnell gör med Sveriges Radios längre format ”Söndagsintervjun”. Han kommenterar situationen som covid-19 orsakat i Sverige, med flera tusen döda, varav många är personer som varit boende på olika typer av äldreboenden.

– Det är en fruktansvärd situation vi har hamnat i, som verkligen utmanar många delar av samhället. Orsak och sånt där kan man diskutera längre fram, men det belyser en del svagheter i det svenska samhället som vi kanske sett någonstans men inte riktigt hela vägen förstått, säger Anders Tegnell.

SR: Vad tänker du på?

– Jag tänker på den äldrevård där mycket av det här hänt. Inte för att lägga över ansvar på någon annan eller något sånt, men jag tror inte att vi riktigt… Äldrevården i Sverige har diskuterats i många år och man har pekat på svagheter i kvalitet och allt sånt där. Jag tror inte riktigt någon kunde förstå hur fruktansvärd uppenbar den skulle bli i den här situationen.

I intervjun får Anders Tegnell upprepade frågor om – och i så fall varför inte – Sverige kunde ha vidtagit fler åtgärder för att förhindra att så pass många i riskgrupper har drabbats av sjukdomen. Det här bland annat apropå den kritik som den tidigare statsepidemiologen Annika Linde har lyft fram i en DN-intervju.

– Jag är väldigt tveksam till att vi hade kunnat göra så väldigt mycket mer, för den väldigt komplicerade verksamheten som finns där, där det finns så många olika aspekter man skulle kunna skärpt upp. Det är väldigt vanligt att man kommer med den kritiken, och säger att om vi hade stängt ned så hade man kunnat göra mycket innan, men när jag ställer frågan om vad, exakt, vi skulle kunnat ha gjort som hade förändrat så mycket så får jag inte så många svar längre.

Delar av intervjun är mer personlig, och Anders Tegnell kommenterar bland annat den häftiga kritik han möttes av tidigare under våren. Han säger sig dock ha märkt av en tydlig förändring efter att Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en presskonferens sade att kritiken mot statsepidemiologen varit ”närmast ovärdig”.

– Den var momentan. Jag jobbade hemifrån den dagen. En kvart efter att han sagt det började det rassla i min inkorg och sedan började alla stödjande mejl ramla in i en rasande fart. Och sedan har det i princip fortsatt så, berättar Anders Tegnell.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt