Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 22:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/anders-tegnell-for-tidigt-att-stanga-alla-skolor/

Sverige

Anders Tegnell: För tidigt att stänga alla skolor

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Simon Hastegård

Folkhälsomyndigheten välkomnar regeringens beslut att stänga gymnasieskolor och högskolor. 

Myndigheten vill dock inte se en stängning av alla skolor. 

– Det är för tidigt att stänga grundskolorna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

På tisdagen meddelade regeringen att den rekommenderar att samtliga Sveriges högskolor och gymnasieskolor övergår till distansutbildning. Regeringen förbereder även för att stänga grundskolor och förskolor. 

Folkhälsomyndigheten har tidigare inte sett någon anledning att stänga skolorna. Men detta förhållningssätt har nu myndigheten släppt – i alla fall vad det gäller gymnasielever och högskolestudenter. 

– En viktig poäng med att hålla studenter på universitet och högskolor hemma är att begränsa den geografiska smittspridningen, säger Anders Tegnell.

Hur ser du på att regeringen flaggar för att stänga grundskolor och förskolor? 

– Jag tycker att det är jättebra, all beredskap är bra. Har man en beredskap med minimala effekter så att man kan stänga skolor är det bra att ha den på plats, säger Anders Tegnell.

Vad skulle du säga om ett sådant beslut kommer redan i morgon eller den här veckan? 

– Jag måste få känna av professionellt och säga att det är för tidigt att stänga skolorna. Det är möjligt att man kan göra det längre fram, men det finns inget vetenskapligt underlag för att stänga skolorna, säger Anders Tegnell och tillägger: 

– Men har man på politisk nivå andra avvägningar som man måste väga, så får jag acceptera det. Men ur min synvinkel och ur en vetenskaplig synvinkel är det för tidigt att stänga skolorna.

Vad menar du med att stänga skolor ”längre fram”? 

– Det beror helt på hur epidemin utvecklas, det ser väldigt olika ut i olika länder och därför behöver man ha en stor ödmjukhet för att man kan behöva ta olika åtgärder framför allt lokalt, säger Anders Tegnell. 

Statsepidemiolog har tidigare sagt att besluten om stänga alla skolor i grannländerna Norge och Danmark kommer från politiskt håll och inte från myndigheterna. 

Upplever du en politisk press? 

– Absolut inte. Jag upplever att det finns en bra politisk dialog och att vi har ett bra sätt att hantera detta gemensamt. 

Läs mer: 

Gymnasier och högskolor övergår till fjärrundervisning

Skolbarn driver inte epidemin – skolor fortsatt öppna 

Stängda skolor döms ut som pr-trick i Japan