Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 09:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/anders-tegnell-inga-tecken-pa-ny-peak/

SVERIGE

Anders Tegnell: Inga tecken på ny peak

39 min. Myndigheter höll pressträff om det senaste läget.

Över 50.000 bekräftade fall av covid-19 har rapporteras i Sverige. En markant ökning som enligt Folkhälsomyndigheten kan förklaras av ökade tester.

– Tyvärr har det tolkats i internationella medier som att vi har en ny uppgång och inte nått en peak. Det är helt fel, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Ytterligare 48 nya dödsfall med koppling till covid-19 har rapporterats det senaste dygnet. Antalet bekräftade sjukdomsfall har ökat kraftigt den senaste tiden, något som enligt statsepidemiolog Anders Tegnell kan kopplas till en omfattande ökning av antalet tester. Totalt har 53.323 sjukdomsfall bekräftats.

– Det finns inga tecken på att vi har någon ny peak på gång, säger Anders Tegnell.

Under tisdagen intensivvårdades 244 personer på grund av covid-19, totalt gavs 510 personer intensivvård i landet.

– Vi har haft ungefär tio dagar med färre än 300 patienter med covid-19 som vårdas på intensivvården. Det är en trend som vi måste få ner ytterligare, men den håller i sig i alla fall, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.

Iréne Nilsson Carlsson och Taha Alexandersson på Socialstyrelsen, statsepidemiolog Anders Tegnell och Svante Werger på MSB.
Iréne Nilsson Carlsson och Taha Alexandersson på Socialstyrelsen, statsepidemiolog Anders Tegnell och Svante Werger på MSB. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Folkhälsomyndigheten betonade under tisdagens presskonferens vikten av att människor fortsatt följer myndighetens rekommendationer även under sommaren.

– Försök att resa med färdmedel där man kan hålla avstånd, undvik trängsel så mycket som möjligt, undvik större festligheter, säger Anders Tegnell.

Särskilt viktigt är det att personer som tillhör riskgrupper följer rekommendationerna.

– Smittspridningen måste ner ytterligare, annars finns det risk för att det blir en mycket tuff sommar för de som arbetar inom vård och omsorg, säger Taha Alexandersson.

Runt om i världen har fall av klustersmitta dykt upp, till exempel i Peking där ett utbrott med över 100 smittade kopplas till en matmarknad i staden.

– Det finns lite rykten om mindre kluster, men vi har inte sett jättemycket här i Sverige, säger Anders Tegnell.

Är det för att ni inte arbetat med smittspårning på samma sätt som görs i andra länder eller vad beror det på?

– Det kan delvis bero på det. Jag tror att man ser klustren tydligare när man har en väldigt låg smittspridning i bakgrunden, nu har vi en ganska hög smittspridning och då finns det en risk att i alla fall mindre kluster döljs av det.

I förra veckan satsade regeringen 5,9 miljarder på att öka testningen och stärka arbetet med smittspårning av covid-19. Folkhälsomyndigheten arbetar nu med en konkret plan för hur den ökade smittspårningen ska se ut i praktiken.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt