Sverige har i dagsläget inget stort mörkertal när det gäller smittade av det nya coronaviruset. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
– Vi har testat väldigt brett runt de smittade och inte hittat något alls, säger han.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 00:13
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/anders-tegnell-inget-stort-morkertal-av-smittade-i-sverige/
Sverige har i dagsläget inget stort mörkertal när det gäller smittade av det nya coronaviruset. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
– Vi har testat väldigt brett runt de smittade och inte hittat något alls, säger han.
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
På torsdagen gick Patrick Vallance som är vetenskaplig rådgivare till den brittiska regeringen ut med att man misstänker att antalet smittade i Storbritannien är minst tio gånger högre än de 590 fall som dittills hade bekräftats.
Stefan Löfven: Kravet på sjukintyg avskaffas
Så är inte läget i Sverige, enligt Anders Tegnell. Här rör det sig om en handfull smittade personer som man inte har kunnat spåra tillbaka till en resa eller till någon som har varit i kontakt med en resenär.
– Men om vi får en etablerad spridning, då kommer mörkertalet att ligga på en helt annan nivå. Tio gånger är något man ofta pratar om när man diskuterar luftvägsinfektioner, som influensa.
Och där är vi inte i dag?
– Nej, för vi har inte någon spridning i samhället än.
Hur tänker du kring att vi ska kunna bygga upp ett skydd inom landet genom att fler smittas och på sikt blir immuna?
– För att få en flockimmunitet för mässling måste man ligga på omkring 95 procent av befolkningen som ska vara immuna antingen genom sjukdomen eller via vaccin. Detta gäller också nya sjukdomar. Har man en sluten befolkning dör sjukdomen till slut ut. Detta förutsatt att befolkningen inte fylls på med till exempel nyfödda eller invandrare från andra områden.
– Flockimmuniteten för den här sjukdomen vet vi inte mycket om ännu. Vi har talat om att i storleksordningen hälften av Sveriges befolkning måste vara immun för att sjukdomen ska stanna.
Enligt Anders Tegnell smittar coronaviruset inte särskilt lätt om man jämför med mässling. Som det nu ser ut smittar en person två eller kanske tre personer medan mässling smittar 14 till 15 personer.
– Corona är inte särskilt smittsamt, det hamnar på en lite högre nivå än vanlig influensa. Lägre än mässling, lägre än vattkoppor och ebola som ligger på tre. Att den sprider sig så bra beror på att så många är mottagliga.
Hur ser den vanliga influensan ut just nu?
– Den verkar vara på nedgång och vi går mot en mild säsong.
Har någon avlidit?
– Det vet vi inte förrän om några månader. Men det brukar ligga på mellan 700 till ett par tusen personer men det varierar från år till år.
Hur många svenskar har fått den vanliga influensan i år?
– Mellan 3 och 7 procent av befolkningen brukar få den.
Är det någon skillnad på hur barn och vuxna smittas?
– Barn är definitivt mycket mindre sjuka, men vi vet inte om de är mindre mottagliga. I Kina var det två procent av de sjuka som var under 20 år. Och jag känner inte till något fall i världen där ett barn har dött. När det gäller Sverige är det en handfull som är under 20 år och då har vi ändå testat personer med väldigt milda symtom. Det verkar också vara extremt ovanligt att barn smittar vuxna.
Enligt Anders Tegnell ska man väga in detta när man diskuterar stängning av skolor.
– Det är stor skillnad mot vanlig influensa där man ofta har stora utbrott på skolor och att skolor regelmässigt stängs under influensasäsongen i Hongkong och Japan till exempel. De indikationerna har vi inte alls när det gäller coronaviruset. Den här gången är det inte barnen man ska oroa sig för utan mormor och morfar.
Vilket är det effektivaste sättet att skydda de äldre? Statsminister Stefan Löfven sa på fredagen att man ska undvika att besöka sina äldre föräldrar.
– Det är rimligt inställning i det här läget. Sedan är det viktigt att personalen inte ska gå dit om man är sjuk, vi ska vara väldigt generösa när det gäller att testa personal med symtom och att som anhörig inte gå dit om man misstänker att man är sjuk.
– Vi har diskuterat att stänga äldreboenden för besök helt under en period.
Hur ser du på läget i Sverige just nu?
– Vi ligger kvar på samma läge som vi gjort under veckan och läget har inte förändrats dramatiskt. Det finns några fall i samhället som vi inte riktigt får ihop, som inte är kopplade till resor och resenärer. De ökar inte i någon våldsam takt men är tillräckligt många för att vi skulle lägga om strategin från att stoppa smittan till att göra att smittspridningen går så långsamt som möjligt och skydda de äldre.
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus talar om att man ska arbeta med smittspårning för att människor inte ska sprida smittan. Har Sverige övergett den tanken?
– Alla sådana åtgärder har sin tid och smittspårning är väldigt viktigt och vi har jobbat med den saken i många veckor, men nu fungerar inte det längre. Det är för många fall och vi kan inte lägga så mycket resurser där längre. Nu går vi från att hindra smittan från att komma hit till att minska smitthastigheten. Dit är våra nordiska länder på väg och Italien är där sedan länge.