Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-30 18:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/anders-tegnell-smittspridning-kan-fa-ny-fart-nar-lander-lattar-pa-restriktioner/

SVERIGE

Anders Tegnell: Smittspridning kan få ny fart när länder lättar på restriktioner

Paris på söndagen.
Foto: Philippe Lopez/AFP

I flera europeiska länder börjar nu ökningen av nya fall av sjukdomen covid-19 försiktigt sakta in. Men än tror inte statsepidemiolog Anders Tegnell att Europa tagit sig igenom det värsta.

Han misstänker att smittspridningen kan få ny fart när länder börjar lätta på restriktionerna.

I land efter land flaggas nu för små glimtar av hopp när ökningen av nya fall försiktigt saktar in.

På lördagen sade Steve Powis, medicinsk direktör för det nationella sjukvårdssystemet i Storbritannien, att antalet smittade i landet håller på att stabiliseras. Liknande tendenser har synts i bland annat Spanien, Italien och Frankrike – alla länder som är hårt drabbade av virusspridningen.

Men Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell tror inte att inbromsningen betyder att Europa snart kan blåsa faran över.

– Nej, det tror jag inte. Den här smittan har överraskat oss gång på gång. Jag tror att man ska vara försiktig med att dra några sådana slutsatser, säger han.

Många europeiska länder har infört olika former av utegångsförbud. I Storbritannien och Frankrike är endast nödvändiga ärenden och kortare promenader tillåtna. Italien och Spanien har infört än hårdare restriktioner. Den som bryter mot reglerna kan straffas med böter eller fängelse.

En blankett från franska myndigheter som måste fyllas i av medborgarna när de ska lämna sina hem.
Foto: Privat

Restriktionerna kan ha hjälpt till att minska smittspridningen, tror Anders Tegnell. Men han påpekar att det intressanta är hur man ska återgå till det normala.

– Det går inte att släppa på allt på en gång, för det blir väldigt skört och kan leda till en ordentlig topp. Man måste hitta på något sätt att sakta släppa på restriktionerna och jag vet inte riktigt hur det ska gå till, säger han.

Kommer smittspridningen att dra i gång igen när utegångsförbud hävs?

– Det är ju den stora frågan och de flesta experter skulle nog säga att ja, det kommer den göra.

Danmark är ett av de länder som snart kan börja öppna samhället igen. Enligt statsminister Mette Fredriksen till nyhetsbyrån Ritzau kan landet långsamt börja återgå till mer normal aktivitet efter påskhelgen. Inget utegångsförbud råder i Danmark men stora delar av samhällets verksamhet har stängts och folksamlingar över 10 personer är förbjudna.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: Jonas Lindkvist

Myndigheter och politiker har vid upprepade tillfällen talat om den ”platta kurvan”, där viruset sprids i en sådan takt att sjukvården hänger med. Anders Tegnell säger att risken för att Sverige drabbas av samma ohållbart snabba spridning som skett i Italien och Spanien minskar ju längre tiden går.

– I Sverige har vi har kommit en bra bit in i epidemin och då har vi inte samma potential för en explosiv spridning. Det är i början som faran för något sådant är absolut störst och den minskar allt eftersom fler blir immuna.

Enligt samma logik förklarar han att minskningen av nya fall i Italien är ett verkligt tecken på att landet tagit sig förbi epidemins kulmen.

– I Italien är det rimligt att spridningen minskar. De har haft en lång och omfattande epidemi så där ser vi nog en avstanning som är relevant och riktig.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt