Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 02:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/anders-tegnell-smittspridningen-kan-fortfarande-dra-ivag/

SVERIGE

Anders Tegnell: Smittspridningen kan fortfarande dra iväg

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, och statsepidemiolog Anders Tegnell på fredagen.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Åter syns en ökning av antalet nya smittade i Sverige. Trots de senaste veckornas stabilisering säger statsepidemiolog Anders Tegnell att det finns en risk att smittspridningen får ny fart.

– Den finns ju uppenbarligen, för nu ser vi ju att kurvan börjar gå åt fel håll igen.

Ökningen som skett i Sverige gäller antal nya fall per dag. Efter att kurvan har legat stabilt ungefär de senaste två veckorna så har nu två dagar följt med stigande siffror.

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror att ökningen kan vara ett resultat av det varma vädret, som gjort att svenskarna blivit sämre på att följa rekommendationerna om social distansering.

– Det kan vara så att påskhelgen och nya sociala kontakter har sparkat igång någonting igen, vi får se hur utvecklingen fortsätter. Om det är en topp som sedan försvinner är det tydligt så, säger han.

Trots den stabila utvecklingen de senaste veckorna menar Anders Tegnell att det finns en risk att smittspridningen åter drar iväg.

– Den finns ju uppenbarligen, för nu ser vi ju att kurvan börjar gå åt fel håll igen. Det betonar ju vikten av att vi fortsätter följa rekommendationerna och tvättar händerna, undviker trängsel och så vidare.

Folkhälsomyndigheten håller nu på att analysera vad som kan ha orsakat ökningen av nya fall. Det finns flera orsaker som tros vara anledningen: dels har fler vårdpersonal börjat testas och testning har även inletts av boende på äldreboenden. Sedan finns även en ökning i antal fall in till sjukvården, vilket tyder på att smittspridningen har fått ny fart.

Mellan torsdag och fredag har 812 nya smittade bekräftats i Sverige, totalt har nu drygt 17.500 testat positivt för covid-19. 2.152 dödsfall har rapporterats, en ökning med 131 personer sedan torsdagen.

Folkhälsomyndigheten har under de senaste veckorna underskattat hur många dödsfall som Sverige kommer att ha, vilket Sveriges Radio har rapporterat.

Anders Tegnell sade på fredagen att covid-19 kommer orsaka en betydligt högre överdödlighet än säsongsinfluensan brukar göra. Sverige nådde dödstalen för en allvarlig influensasäsong redan för fyra veckor sedan.

Men eftersläpningen som finns i rapporteringen av dödsfall har ökat den senaste tiden.

– Vi har mer och mer eftersläpning och vi vet inte varför det har blivit så.

Trots att fler har dött än vad myndigheten tidigare trott menar Anders Tegnell att man inte missbedömt hur farlig sjukdomen är.

– Nej, vi har hela tiden vetat att den är väldigt farlig för den här gruppen över 70 år.

Han menar också att Folkhälsomyndighetens tidigare prognos som visade en för låg nivå på dödligheten inte har lett till lättare restriktioner.

– Den nivån vi såg var redan hög nog för att vi skulle skicka ut väldigt tydliga varningssignaler om att det här var på gång. Att den var ännu högre ändrar inte det.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt