Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-29 08:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/anders-tegnell-vi-har-misslyckats-med-att-skydda-vara-aldre/

SVERIGE

Anders Tegnell: Vi har misslyckats med att skydda våra äldre

Anders Tegnell på tisdagens presskonferens.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Över 1.000 personer i Sverige har rapporterats döda i covid-19. Personer födda i Somalia är hårdare drabbade av smittan, och spridning på äldreboenden fortsätter att vara ett stort problem.

På tisdagens pressträff svarade Anders Tegnell även på kritiken som 22 forskare fört fram på DN debatt, där de bland annat skriver att Sverige inte har en utarbetad strategi för att hantera smittan:

– Det har vi visst.

114 nya dödsfall rapporterades på tisdagen, vilket innebär att totalt 1.033 har bekräftats döda i covid-19 i Sverige.

Fortfarande släpar rapporteringen efter på grund av påskhelgen och Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell tror att det är först under onsdagen vi kommer att få en bättre bild av läget.

– Mätningen går från klockan 11.00 igår till klockan 11.00 i dag, så när det är första dagen efter en helg vet vi att vi inte har några bra siffror.

Under påsken har mellan 10 och 20 dödsfall per dag rapporterats.

– Vi har ganska konsekvent haft 60-talet fall per dag, det har ökat lite från vecka till vecka, så säg att vi går upp till 65 den här veckan, säger Anders Tegnell om hur de verkliga dödstalen ser ut.

Sveriges dödstal är långt högre än grannländernas. Även i övriga Europa har många länder lägre dödstal per capita än Sverige. I Finland har endast strax över 40 personer avlidit, i Norge är siffran omkring 140 och i Danmark runt 300.

Samtidigt lyfter Anders Tegnell exemplen Belgien och New York, som kan jämföras med Sverige vad gäller befolkningsmängd och där läget är långt värre än här. Folkhälsomyndigheten är säker på att den relativt höga dödssiffran i Sverige beror på den pågående spridningen på äldreboenden.

– För oss är det ganska klart att det som skett är att vi har fått in smittan på äldreboenden. Om man jämför med Norge har de en lägre medelålder för dödsfallen. Så det är inte ett misslyckande för strategin, men för vårt sätt att skydda våra äldre. Det är det, säger Anders Tegnell.

Att personer som hamnar på äldreboenden i Sverige generellt är äldre än i många andra länder tror statsepidemiologen kan vara en faktor som påverkar de höga dödstalen bland svenska äldre.

– Populationen på äldreboenden i Sverige är väldigt sköra. De har många andra diagnoser och är äldre. De hade säkert legat inom någon typ av sjukvård i många andra länder.

På tisdagen kritiserade 22 forskare skarpt Folkhälsomyndigheten och den svenska strategin för att hantera epidemin, i en artikel på DN debatt.

Forskarna skriver att Sverige inte har någon verkligt utarbetad strategi för att stoppa smittspridningen.

– För det första vill jag absolut förneka att vi inte har någon genomarbetad strategi. Det har vi visst, säger Anders Tegnell om kritiken.

Kritikerna hävdar även att Sverige, genom att införa hårda restriktioner, skulle ha vunnit värdefull tid att förbereda vården för den rådande situationen. Inte heller detta håller Anders Tegnell med om:

– Vår sjukvård har alltid legat ett steg före, det har aldrig varit någon kris. Det har varit jobbigt men man har alltid haft disponibla platser på intensivvården. Och problemet inom äldrevården går långt tillbaka och jag tror inte vi hade löst på några veckor.

Vidare menar Folkhälsomyndigheten att de siffror som forskarna publicerat, som bland annat visade att Sverige har haft över 100 dödsfall per dag vissa dagar, inte stämmer. Senare på tisdagen lades ett förtydligande till i debattartikeln, med hänvisning till var siffrorna hämtats ifrån.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram siffror på viket födelseland, utöver Sverige, som de avlidna har. Människor födda i Somalia är tydligt överrepresenterade i smittostatistiken: den här gruppen utgör knappt en procent av befolkningen i stort men är nästan fem procent av de som smittats.

Siffrorna gällande födelseland är främst baserad på vilka som behöver sjukhusvård.

– Jag tror att det finns flera anledningar till det här. Socioekonomin är en stor del av detta. Vi vet att de här personerna inte har integrerats så bra i samhället och att socioekonomi spelar in – det vet vi från till exempel USA, säger Anders Tegnell.