Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 07:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/anders-w-jonsson-om-behandling-av-aldre-covidsjuka-det-ar-barockt/

Sverige

Anders W Jonsson om behandling av äldre covidsjuka: ”Det är barockt”

”Man kan fundera på hur det ser ut med människovärdet i det moderna landet Sverige”, säger vikarierande Centerpartiledaren Anders W Jonsson om covidsjuka som nekats sjukvård för att de bott på äldreboende.
”Man kan fundera på hur det ser ut med människovärdet i det moderna landet Sverige”, säger vikarierande Centerpartiledaren Anders W Jonsson om covidsjuka som nekats sjukvård för att de bott på äldreboende. Foto: Magnus Hallgren

Vikarierande Centerpartiledaren Anders W Jonsson, som själv är läkare, är starkt kritisk till att många äldre covidsjuka nekats sjukvård, bara för att de bott på boende.

– Det strider direkt mot hälso- och sjukvårdslagen. Äldreomsorgen i Sverige måste radikalt förändras, säger han.

Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centerpartiet, har tagit del av DN:s granskning om äldre covidpatienter som prioriterats bort såväl på sjukhus som på äldreboenden.

– Det här är något jag funderat över väldigt mycket de senaste veckorna. Man kan fundera på hur det ser ut med människovärdet i det moderna landet Sverige.

Han är själv barnläkare och har parallellt med politiken en gång i månaden arbetat som jourläkare vid barnakuten på Gävle sjukhus för att hålla sig uppdaterad. I samband med pandemin har han utbildat sig kring skyddsutrustning för att kunna bistå även i vården av covidsjuka.

– Min bild är att det fungerar väldigt bra på många ställen. Men det är alldeles för ofta det kommer rapporter av den typ som DN beskriver: att man, bara för att man bor på ett Säbo, är en del i ett kollektiv och därför ska ha en viss typ av behandling. Det här är helt fel, det strider direkt mot hälso- och sjukvårdslagen. Det måste alltid vara en individuell bedömning – inte minst när man närmar sig 80, 90 eller kanske 100. Det går inte att en viss behandling är aktuell eller inte bara för att du bor på ett Säbo.

Inom vården lär man sig enligt W Jonsson allt mer om covid-19, och noterat att man ska vara betydligt mer aktiv än vad man inledningsvis antog. Man ska ge intensiv vätskebehandling, till skillnad från det man trodde i början: att dropp riskerade skada lungorna. 

– Man ska behandla med syrgas och mot hög feber, ge injektioner med blodförtunnande medel och vara beredd att parera med intravenös antibiotika. På Säbos bor många som befinner sig i livets slutskede. Men det finns även många som bor där för att de haft en stroke och inte kan svälja och gå, men är fullständigt klara. Att beröva dem en sådan behandling strider mot allt. 

Anders W Jonsson tar även upp att han hört från flera regioner att äldre från Säbos som ändå ges vård, endast kan få det genom att skickas in med ambulans till akuten.

– På Säbo har man tillgång till sjuksköterska och undersköterskor. Det är barockt.

När det gäller att brytpunktssamtal inte alltid sker, anser Anders W Jonsson att det är positivt att Socialstyrelsen varit ”övertydlig” med vad som gäller.

– Det är helt avgörande att ett beslut om att övergå från botande till palliativ behandling tas i dialog med patienter och anhöriga. Något sådant beslut går inte att ta över telefon. Det kan finnas yttersta undantag där det inte funnits andra alternativ, men jag kan tycka att en avvikelserapport och anmälan ska ske i samtliga sådana fall.

Enligt W Jonsson måste äldreomsorgen i landet radikalt förändras. Sjuksköterskor och undersköterskor på äldreboenden måste få större ansvar och en bredare delegation.

– Det här är kvalificerad, välutbildad personal och det finns egentligen ingenting som hindrar det här. Vi måste komma bort ifrån trätan om vem som ska betala lönen för en sjuksköterska som sätter ett dropp på ett äldreboende. Det här är bara en organisationsfråga som gäller hur region och kommun samarbetar. På flera ställen i landet fungerar det här. Men i exempelvis mitt län, Gävleborg, har man bestämt sig att sådan här aktiv behandling bara får ges på sjukhus. Det kan göra att man föredrar palliativ behandling på boendet, då transporten och att ligga på en brits i timmar på akuten är så belastande för en skör äldre.

Vänsterpartiet i Region Stockholm kräver att även regionen utreder om de äldre får den vård de har rätt till, i en skrivelse till hälso- och sjukvårdsnämnden. Ambitionen att stärka vården utanför akutsjukhusen genom att ge teamen som ger Avancerad sjukvård i hemmet, ASIH, ett utökat uppdrag för att stödja vårdcentraler och äldreboenden med avancerad medicinsk kompetens är en bra tanke som inte fungerat i praktiken, enligt partiet: 

– Regionens riktlinjer har varit att undvika att flytta äldre till sjukhus. Men hur bra har regionen varit på att föra ut sjukvård till de äldre utanför sjukhusen? Med anledning av de uppgifter som framkommit i DN vill vi ha en särskild utredning som enbart belyser hur regionens uppenbart bristfälliga medicinska stöd till exempelvis äldreomsorgen fungerat så att vi kan dra lärdomar framåt, säger Jonas Lindberg och fortsätter:

– Vi måste hitta sätt att knyta ihop vården av de äldre och inte fortsätta bedriva den som isolerade öar som inte kan samarbeta. Det har hittills varit oerhört fokus på hur akutsjukvården ställt om. Men de stora bristerna finns i sjukvården utanför sjukhusen.

Ämnen i artikeln

Äldreomsorg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt