Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-17 10:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/anders-wallensten-det-finns-en-kansla-av-att-losningarna-ar-enklare-an-vad-de-ar/

I och med krisen har Anders Wallensten fått kliva fram och ta en mer offentlig roll än han är van vid. ”Jag har egentligen inget emot att framträda. Men det sker inte utan anspänning”, säger han.
I och med krisen har Anders Wallensten fått kliva fram och ta en mer offentlig roll än han är van vid. ”Jag har egentligen inget emot att framträda. Men det sker inte utan anspänning”, säger han. Foto: Eva Tedesjö
SVERIGE

Anders Wallensten: Det finns en känsla av att lösningarna är enklare än vad de är

Tillsammans med Anders Tegnell står han längst fram för att förklara och försvara Sveriges strategi i coronakrisen.

Anders Wallensten, den biträdande statsepidemiologen, har på kort tid blivit en av landets viktigaste ledare, och en hyperoffentlig person.

För DN:s Johar Bendjelloul berättar han om hur han ser på att världens länder har gjort så olika val – och på den plötsliga fixeringen kring honom som person.

– Det är en smått bisarr tillvaro för någon som är van att jobba på ett kontor, säger han.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 10 “Jag och Anders Tegnell jobbar egentligen inte så tätt just nu, eftersom vi oftast är på olika ställen. Men vi har daglig kontakt, sitter ofta i samma möten och bestämmer hur vi ska dela upp arbetet,” säger Anders Wallensten.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 2 av 10 Anders Wallensten pustar ut efter pressträffen, som blivit en daglig tv-ritual för många svenskar. ”Vi är ödmjuka inför att det är så många som tittar. Det är väl en del av dynamiken i en orolig tid att man vill samlas kring någonting”, säger han
Foto: Eva Tedesjö
Bild 3 av 10
Foto: Eva Tedesjö
Bild 4 av 10 Anders Wallensten på väg till den dagliga pressträffen, tillsammans med pressekreteraren Pernilla Engström.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 5 av 10 ”Har du en minut, Anders?” Anders Tegnell tar sin biträdande statsepidemiolog åt sidan mitt under DN-intervjun, för en kort diskussion.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 6 av 10 Anders Wallensten kommer från en känd akademikersläkt. Båda föräldrarna är läkare och forskare, liksom morfar och farfar. Mormorsfar hette Oscar Jacobson, grundare av modeföretaget med samma namn. “Jag får inga gratisskjortor”, skojar Anders Wallensten.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 7 av 10 Lunch i Folkhälsomyndighetens restaurang Folkan. Anders Wallensten möter den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke, som nu är konsult åt Folkhälsomyndigheten.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 8 av 10 Anders Wallensten och Anders Tegnell på det dagliga Epi-mötet. De epidemiologiska utredarna Moa Rehn och Emma Byström går igenom färska data inför pressträffen.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 9 av 10 Klockan är 13.59. Anders Wallensten väntar på det att få gå in på pressträffen på slaget 14.00, tillsammans med Taha Alexandersson och Iréne Nilsson Carlsson från Socialstyrelsen och Anneli Bergholm Söder från MSB.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 10 av 10 Efter pressträffen väntar enskilda intervjuer med alla medier. Anders Wallensten vandrar mellan mediebolagens mikrofoner.
Foto: Eva Tedesjö