Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Anders Ygeman: Ingenting man kan diskutera vid fikabord

Foto: Ari Luostarinen/TT

Inrikesminister Anders Ygeman (S) frågades ut i riksdagens justitieutskott om Transportstyrelsens it-skandal.

– Med den information jag hade där och då har jag agerat på det sätt som kan begäras av mig, säger Ygeman efter mötet.

Före mötet ville inte Ygeman svara på några frågor. Justitieutskottets ordförande Tomas Tobé (M) riktade däremot hård kritik mot regeringen.

– Om det inte ringer någon klocka hos inrikesministern eller statsministern när Säpo inleder en förundersökning mot en generaldirektör, då har Sverige riktigt stora problem, säger Tobé till TT.

Mötet i justitieutskottet pågick fortfarande klockan 16. Därmed krockar det med statsministerns möte med övriga partiledare som samtidigt inleds i regeringskansliet Rosenbad.

– Mycket olyckligt, säger en allianskälla till DN.‬

Inrikesminister Anders Ygeman sade på mötet att han inte ansåg att frågan skulle tas upp på regeringens säkerhetspolitiska råd.

– Svaret är väldigt förvånande. Det har tagits väldigt lite ansvar, säger justitieutskottets ordförande Tomas Tobé (M) efter mötet.

Han är fortsatt kritisk, men vill inte uttala sig om förtroendet för Ygeman, utan hänvisar till moderatledaren Anna Kinberg Batra.

– Det här kan vara en av de största politiska skandalerna i modern tid, säger Tomas Tobé.

Han kräver att statsminister Stefan Löfven svarar på varför frågan under ett och ett halvt år inte tagits upp i regeringens säkerhetspolitiska råd.

På mötet fick ledamöterna ta del av sekretessbelagd information om vilken skada informationsläckaget från Transportstyrelsen kan ha orsakat.

Anders Ygeman säger att han fick information i mars 2016 av Säkerhetspolisen, en myndighet som han ansvarar för i regeringen.

– Jag säkerställde att berörda departement var informerade och att adekvata åtgärder vidtogs för att minimera skadeverkningarna av den här eventuella förlusten av information, säger han till DN.

Men varför pratade du inte med statsminister Stefan Löfven?

– Den information jag hade var inte av den karaktären att den behövde delges statsministern vid det tillfället. Ansvaret för att delge statsministern information om missförhållanden på Transportstyrelsen ligger på näringsdepartementet och jag säkerställde att de hade den informationen.

Enligt infrastrukturminister Anna Johansson (S) fick hon dock aldrig informationen från sin tidigare statssekreterare Erik Bromander.

Men finns det inte ett kollektivt ansvar? Pratar ni inte i regeringen om den här typen av viktiga frågor?

– Den här typen av information kan bara diskuteras i särskilda lokaler vid särskilda tillfällen. Det är ingenting man kan diskutera vid fikabord, lunchberedning eller liknande.

Men så här i efterhand – var det inte olyckligt att det blev så här?

– Jag har inte den lyxen att kunna vara efterklok eller sia in i framtiden. Jag måste agera utifrån den information jag hade där och då. Då menar jag att jag vidtog rätt åtgärder. Jag såg till att respektive departement var informerade och att åtgärder vidtogs.

Saken har inte heller tagits upp i regeringens säkerhetspolitiska råd. Är inte det väldigt konstigt?

– Nej, där har vi främst tagit upp saker på strategisk nivå.

Han tycker inte att han i efterhand skulle kunna gjort någonting annorlunda.

– Med den information jag hade där och då har jag agerat på det sätt som kan begäras av mig, säger Anders Ygeman.

Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Adam Marttinen har inte längre något förtroende för Ygeman.

– Han har inte tagit det på det allvar som det förtjänar. Han har nöjt sig med att informationen har delgetts ansvarigt departement, men han har inte säkerställt att ansvarig minister fått vetskap om den informationen, säger Adam Marttinen.

Centerpartiets rättspolitiska talesperson Johan Hedin anser att Ygemans besök i justitieutskottet väckt fler nya frågor än de som besvarades.

– Hur har det kunna gå så snett? Det är helt klart att det finns stora brister i hur sådana här saker hanteras inom regeringen, säger han.

Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson var med både på mötet i försvars- och justitieutskottet. Han tycker sig inte ha blivit mycket klokare.

– De stora frågorna kvarstår, säger Mikael Oscarsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.