Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Andra året för omaka strumpor

Omaka strumpor pryder i dag hundratusentals fötter över hela landet. Ett sätt att bejaka att vi människor är olika.
Omaka strumpor pryder i dag hundratusentals fötter över hela landet. Ett sätt att bejaka att vi människor är olika. Foto: TT

Två omaka strumpor brukar ses som ett slarv, eller brist på rena strumpor. Men manifestationen ”Rocka sockorna” vill att du medvetet bär omaka strumpor för att hylla våra olikheter som människor.

Förra året ville 11-åriga Nathea Anemyr att få folk skulle ha på sig två olika strumpor och dela bilder på sociala medier. Syftet var att hylla det faktum att vi alla är olika och att annorlunda är bra. Nathea Anemyr skrev ett uppmärksammat inlägg på Facebook där hon hedrade sin storasyster som har Downs syndrom.

”Jag är tio år och min storasyster Noelle har Downs syndrom. Min syster är annorlunda. Och hon är världens bästa storasyster", skrev hon.

Evenemanget blev en succé, på Facebook sade cirka 280.000 personer att de skulle delta. På månsdagen är det dags för manifestationen igen, även i år i samband med Downs syndrom-dagen. Datumet för Downs syndrom-dagen, 21 mars, är en hyllning till den extra 21:a kromosomen som kännetecknar syndromet.

På söndagen blev Nathea Anemyr belönad med ett hederspris från Svenska Downföreningen för sitt initiativ.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.