Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-26 16:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/andreas-korde-strandsatta-resenarer-fran-karlstad-till-stockholm-och-tillbaka/

Sverige

Andreas körde strandsatta resenärer från Karlstad till Stockholm – och tillbaka

När SJ:s tåg ställdes in under fredagen efter attentatet i Stockholm hjälpte Andreas Nilsson strandsatta resenärer med skjuts från Karlstad till Stockholm, och tillbaka igen. Bild: Privat

När Andreas Nilsson från Karlstad kom hem från jobbet i fredags tänkte han ta det lugnt. I stället satte han sig i bilen och körde 30 mil till Stockholm för att skjutsa hem en strandsatt barnfamilj, när tågen inte gick.

– Jag kände att man måste ju göra någonting, säger Andreas Nilsson till DN.

Rätta artikel

Andreas Nilsson arbetar som barnskötare på en förskola i Arvika. När han kom hem från jobbet i fredags var tanken att det skulle bli en lugn kväll efter arbetsveckan.

– Sedan hörde en tjejkompis av sig och frågade om jag kunde köra henne hem till Örebro, för tågen gick inte. ”Absolut”, sa jag, säger Andreas Nilsson.

Tre tomma platser fanns kvar i bilen, och Andreas gick in på stationen och hörde sig för om någon mer behövde skjuts någonstans.

– Två tjejer sa att de skulle till Stockholm, men de sa också att en mamma med två barn skulle dit och sa att jag skulle fråga dem först, och de åkte med, berättar han.

Han släppte av sin vän i Arboga, och körde vidare mot Stockholm. Samtidigt började hashtaggen #openstockholm på Twitter att fyllas med erbjudanden från människor om sovplatser och hjälp med skjuts. Han hade tidigare lagt upp en tweet, där han skrev att han var på väg mot Stockholm via Örebro och kunde fortsätta mot Stockholm om fler behövde skjuts. Han fick napp, med en fråga om det gick bra att åka med tillbaka mot Karlstad.

https://twitter.com/KarateNelsa/status/850379695132745728

När Andreas Nilsson och hans resenärer  kom fram till Stockholm var det lugnt ute, berättar Andreas Nilsson vidare.

– Det är fruktansvärt det som har hänt. Man såg så ovanligt lite folk och märkte verkligen att någonting allvarligt hade hänt. Det var inget folk på stan och knappt någon trafik.

Resan tur och retur är totalt drygt 60 mil. Vid 01-tiden natten mot lördagen var Andreas Nilsson hemma i Karlstad igen.

– Jag kände att jag ändå inte skulle göra något speciellt på kvällen. Då kan man lika gärna göra något för folk och ställa upp, säger Andreas Nilsson.

Det var Claes Olsson som genom Twitter kom i kontakt med Andreas Nilsson, och därför kunde ta sig till sin hemstad Karlstad.

– Det var superhärligt. Han hämtade mig på Kungsholmen och så var vi hemma vid 01. Vi pratade och var överens om att det var så fint att så många ställde upp. Man blir stolt, säger Claes Olsson.

Han insåg under fredagskvällen att han varken skulle kunna åka tåg till Karlstad, eller ta sig hem till sin lägenhet i Flemingsberg, på grund av läget i tågtrafiken.

– Jag hade missat en släktträff hemma i Karlstad om det inte vore för skjutsen. Han är en hjälte, det skulle jag absolut säga.