Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Anhållen för medhjälp till Kalamarksmordet släpps

Foto: Sofia Runarsdotter

Det tidigare huvudvittnet i Kalamarksfallet anhölls på onsdagen på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord och medhjälp till grovt rån i Kalamark utanför Piteå 2004. På fredagen släpptes han efter häktningsförhandlingar i Luleå tingsrätt.

Det 44-årige tidigare huvudvittnet i Kalamarksfallet, där en man brutalt mördades och en annan lämnades svårt skadad i ett rån mot en gård utanför Piteå, anhölls på onsdagen på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord och medhjälp till grovt rån. Det är den högre misstankegraden.

Efter häktningsförhandlingarna i Luleå tingsrätt på fredagen släpptes han.

Foto: Tomas Bergman
Foto: Tomas Bergman

Kammaråklagare Jens Göransson menar att han är förvånad över att den anhållne släpps.

– Jag tyckte att jag hade på fötterna så att det under alla omständigheter borde blivit en utredningshäktning under en vecka, säger han till DN.

Varför släpps han?

– Det beslut som avkunnats var att häktningsyrkandet ogillas, det föreligger inte sannolika skäl och inte heller skälig misstanke om medhjälp för mord och grovt rån. Sedan var det punkt. Det lämnar ju öpnningar för att man kan tolka det på olika sätt, men jag vill inte göra det. Man kan tänka sig att han inte är misstänkt för någonting eller att han är misstänkt för mindre allvarlig brottslighet som är preskriberad, säger Jens Göransson till DN.

Men i era ögon är han fortfarande misstänkt?

– Ja, så är det.

Jens Göransson vill inte gå in på vilken typ av bevisning som föranledde anhållandet av mannen, men menar att utredningen kommer att fortsätta.

– De utredningsåtgärder jag tänkt göra kommer att genomföras ändå, och sedan får jag fatta beslut om vad det här leder till i förlängningen, säger han.

Hur det här påverkar de resningsförhandlingar som ska påbörjas den 9 maj för Kaj Linna vet Jens Göransson inte ännu.

– Det vet jag inte ännu vart vi landar. Den utredning som pågår mot den här personen kommer fortsätta, men nu finns möjlighet för honom att kontakta tilltänkta förhörspersoner som han också vet vilka det är nu, så det blir ju svårare, säger han.

Han menar att resningsförhandlingarna mot Kaj Linna fortfarande beräknas börja den 9 maj, men att det kommer att utvärderas under veckan som kommer.

44-åringens advokat Marko Tuhkanen är inte förvånad över att tingsrätten väljer att släppa hans klient.

– Jag tänker att det var det enda rätta och förnuftiga. Det var verkligen inte förvånande men man är alltid lättad eftersom det var väldigt allvarliga brottsanklagelser som riktades mot min klient, så jag är väldigt glad för hans skull, säger han till DN.

Varför var beslutet inte förvånande?

– De senaste två dagarna har jag grubblat ihjäl mig och försökt förstå hur åklagaren kunnat tolka det här materialet på det sätt han gjort och satt bevisvärdet så att min klient är på sannolika skäl misstänkt. Så att tingsrätten delar min uppfattning i den delen var  högst väntat, men att man gick så långt att man inte ens ansåg att de fanns en skälig misstanke var särskilt glädjande. Skälig misstanke är väldigt lågt, och finns inte ens det idag känns det som att luften gått ur den här polisutredningen, säger Marko Tuhkanen.

Din klient har hela tiden hävdat att han är oskyldig?

– Han har hela tiden bestämt hävdat sin oskuld och det finns så många omständigheter i det här målet från 2004 som starkt talar emot åklagarens nya hypotes om att min klient inte bara var vittne utan också medbrottsling. Det var som sagt på det sättet inte förvånande att han släpptes.

Det var i april 2004 som två äldre bröder attackerades och rånades på den gård i Kalamark utanför Piteå där de bodde. Den ene brodern mördades brutalt, och den andra lämnades svårt skadad. I december samma år dömde Luleå tingsrätt Kaj Linna till livstids fängelse för mordet, något som sedan fastslogs i hovrätten.

Men, tolv år senare, i december 2016 beviljades Kaj Linna resning i högsta domstolen. I mars meddelade den nye åklagaren i fallet att det tidigare huvudvittnet skulle höras igen. Skulle Kaj Linna frias blir han en av de som suttit längst tid i svenskt fängelse som oskyldig.

Redan när Kaj Linna fälldes i domstol undrade man om huvudvittnet kunde ha varit inblandad i brotten, och om han lagt skulden på Kaj Linna för att skydda någon annan inblandad. Men till slut valde rätten då att lita på huvudvittnets ord och Kaj Linna fälldes.

Läs mer: Nyckelvittnet misstänks för medhjälp till mord

Fakta. Kalamarksmordet

I april 2004 attackerades två bröder på sin gård utanför Piteå. Den ene blev brutalt mördad, den andre skadades svårt.

Luleå tingsrätt dömde i december 2004 Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån. Hovrätten fastställde domen i mars året därpå.

I oktober 2010 var Linna nära att beviljas resning av Högsta domstolen och en ny rättegång, men fick avslag.

I december 2016 beviljades Linnas resningsansökan.

I mars 2017 meddelade den nye åklagaren i målet att det tidigare huvudvittnet i målet skulle höras igen. Under tidigare rättegångar berättade vittnet att han hade hört Kaj Linna prata om planer på att råna två bröder på en gård i Kalamark. Detta nekar Linna till.

I april 2017 meddelar åklagaren att huvudvittnet är misstänkt för medhjälp till mord och medhjälp till grovt rån.

TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.