Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Anhållne mannen i Landvetterfallet släpps

Other: Tomas Ohlsson

Mannen, som anhölls misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse i Landvetterärendet, har släppts och är inte längre misstänkt för brottet.

Mannen stoppades efter att polisen misstänkte att han bar sprängmedel på sig i säkerhetskontrollen på flygplatsen på torsdagen – vilket ledde till att flygplatsen stängdes. 

 

Det var på torsdagen en ung man som fastnade i säkerhetskontrollen på Landvetters flygplats, vilket orsakade till att att flygplatsen stängde. Enligt uppgifter till Aftonbladet hade han flera burkar med sprängämnen på sig.

Mannen uppges vara i 20-årsåldern och greps misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse och anhölls senare på torsdagen.

Vid 14-tiden på fredagen släpptes mannen och är inte längre misstänkt för brott.

Analys av de misstänkta föremålen har gjorts under dagen, men vad det har resulterat i vill åklagaren inte gå in på.  

Enligt Aftonbladet ska det röra sig om sprängmedlet TATP, som använts vid terrordåd, men detta är något som inte bekräftas av polisen.

– Åklagaren vill inte gå in på vad man hittat eller inte, säger Robin Simonsson på Åklagarmyndighetens presstjänst. 

Det har förekommit många medieuppgifter om vad för ämne som hittades, kommer åklagaren att berätta vad det var för ämne?

– Nej, det kommer han inte, säger Robin Simonsson. 

Men till SVT säger Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg, att det kan rör sig om matvaror.  

– Det såg ut att var matvaror, säger han. 

GP skriver att enligt polisen greps mannen, som uppges vara tysk medborgare,  i inrikeshallen på Landvetter flygplats efter att teknisk utrustning som används på flygplatsen indikerade att mannen bar med sig ett föremål vars innehåll kunde vara farligt.

Peter Adlersson vill inte bekräfta att mannen är tysk medborgare, men säger att mannen är bosatt i Tyskland. Peter Adlersson säger också att det i nuläget inte finns någon annan misstänkt. 

Den tekniska utrustningen ska ha larmat på sprängmedel, enligt polisen. 

Enligt uppgifter till tidningen påträffades i mannens bagage två mindre burkar med en mörk vätska, och en något större mängd vit vätska.

Mannen som greps ska enligt uppgifter ha haft flera burkar med sprängämnet TATP?

– Det är inget som vi kommenterar i nuläget, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson. I säkerhetskontrollen har vi gjort fynd som har gett vissa indikationer. Vi har tagit hand om de misstänkta föremålen och har i dag fredag skickat dem på undersökning. Det kan vara något explosivt eller liknande. Men vi är inte riktigt där än. Vi undersöker också mannens tillhörigheter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.