Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Anhöriga fick träffa etiopiensvenskarna

För första gången fick anhöriga i går träffa de två svenska journalisterna i fängelset i Etiopien. De fängslade svenskarna fick ta emot förnödenheter och en stekpanna för att kunna laga mat – men böcker på svenska satte fängelseledningen stopp för.

Fängelsepersonalen vill veta vad fångarna läser. Därför fick svenskarna inte ta emot böcker på ett språk som personalen inte förstår, förklarar Jens Odlander, Sveriges ambassadör i Etiopien.

Sedan drygt en månad tillbaka sitter frilansjournalisten Martin Schibbye, Stockholm, och fotografen Johan Persson, Göteborg, i det beryktade Kalitifängelset i Addis Abeba där etiopiska oppositionella säger sig ha blivit torterade. De greps den 1 juli och det har nu gått fyra månader sedan de senast träffade sina anhöriga.

Svenskarna sover i en sovsal ihop med 200 andra fångar. De har vissa nätter tvingats ligga direkt på betonggolvet, men har nu fått madrasser. Svåra sjukdomar som hiv, lunginflammation och maginfektioner härjar bland fångarna.

Även svenskarna har drabbats av magsjuka, men de får nu mat från en restaurang och är friska inför rättegången som ska inledas på tisdag. Schibbye och Persson står åtalade för att olagligt tagit sig in i landet – ett brott de erkänner samt terrorbrott – något som de förnekar.

Förutom svenska och utländska medier är det nu klart att rättegången kommer att observeras av diplomater från flera länder.

Det blir en internationell observation från både EU och, tror jag, även från USA, säger Jens Odlander.

Han har sedan journalisterna greps den 1 juli regelbundet träffat dem minst en gång i veckan. I går ersattes ambassadbesöket av ett kärt återseende mellan Martin Schibbye och hans fru Linnea och hennes far samt mamman Karin Schibbye. Johan Persson fick besök av sin pappa Kjell.

De träffade de anhöriga på fängelsedirektörens rum. Där fick de vara tillsammans en ganska lång stund, berättar Jens Odlander.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.