Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Anklagad SVT-chef säger upp sig

Den SVT-chef som har anklagats för sexuella trakasserier har sagt upp sig. En internutredning visar att fler än en kvinna ska ha drabbats av den utpekade mannen. 

– Med anledning av det som kommit fram under internutredningen väljer SVT att göra en polisanmälan så fort som möjligt, säger Hanna Dowling, chef för företagskommunikation på SVT, till DN.

En chef på SVT har anklagats för sexuella trakasserier, och SVT påbörjade i onsdags en internutredning i ärendet. Bland det som har framkommit är att det är ”fler än en kvinna” som har utsatts för trakasserierna. 

På fredagen kom beskedet att chefen väljer att säga upp sig med omedelbar verkan, rapporterar SVT

– Med anledning av det som kommit fram under internutredningen väljer SVT att göra en polisanmälan så fort som möjligt, säger Hanna Dowling, chef för företagskommunikation på SVT, till DN. 

Hon bekräftar att det är flera personer som har inkommit med anmälningar.

– Det kom från flera håll i onsdags. Jag kan säga att det handlar om fler än en kvinna, och att det är sexuella trakasserier som polisanmälan handlar om. Trakasserierna har skett under arbetsrelaterade situationer.

Har det kommit anmälningar även mot andra personer inom SVT?

– Nej, polisanmälan görs mot den här enskilda personen.

Hanna Dowling berättar dock att de ”har fått in information” om att det kan finnas fler fall med sexuella trakasserier inom SVT. Men hon vidhåller att det bara är ett fall som har lett till en internutredning. 

– Det finns inga fler fall som vi utreder. Men det kom information på sociala medier om andra möjliga fall. 

Går ni vidare med något av dem?

– Inte i nuläget. 

Hur många fall rör det sig om som har framkommit på sociala medier?

– Det går inte att säga. Men vi har gjort bedömningen att det inte är något vi går vidare med. 

Anklagelserna mot chefen har kommit fram i samband med det uppmärksammade #MeToo-uppropet. Tidningen Dagens ETC avslöjade på torsdagen att det hade startats en internutredning mot SVT-chefen och att mannens chefer då hade blivit informerade om anklagelserna som bestod av olika former av sexuella trakasserier. 

– SVT är en stor arbetsplats som inte är förskonad från den här typen av grejer, sade sedan Hanna Dowling till DN.

Hon bekräftade då också att det hade startats en internutredning mot mannen. 

– Det jag kan säga är att igår fick vi uppgifter som gjorde att SVT startade en internutredning mot en chef. Den pågår och under tiden den pågår så är personen inte på arbetsplatsen, sade Hanna Dowling.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.