Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Anmälan om våldtäkt mot barn blev liggande ett halvår

I april förra året anmäldes en våldtäkt mot en 13-årig flicka i en kommun i Västra Götaland. Ärendet blev sedan liggande i ett halvår innan flickan hördes av polisen. 

Åklagaren som lett förundersökningen förklarar dröjsmålet med bristande polisresurser.

– När inte ens de här ärendena prioriteras är det illa, säger målsägarbiträdet Helena Wising.

Fallet, som först uppmärksammades av tidningen Bohuslänningen, har väckt irritation både på offrets och den misstänkte gärningsmannens sida.

– Det får inte ta så här lång tid och tyvärr kanske detta inte är ett unikt fall, säger Per-Åke Kvarnström, försvarsadvokat till den 20-årige man som i januari häktades mot sitt nekande på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn.

Bara dagar innan 20-åringen greps i januari i år hade han enligt advokaten varit ovetandes om att det gjorts en anmälan mot honom. Trots att den 13-åriga flickans mamma gjort anmälan redan i april 2017. Men det som upprör Per-Åke Kvarnström mest är att 13-åringen fick vänta till september innan hon förordnades ett målsägarbiträde.

Även målsägarbiträdet, Helena Wising, som företräder flickan anser att dröjsmålet är uppseendeväckande.

– Generellt blir det väldigt jobbigt för brottsoffer i sådana här fall att få vänta så länge. Men den allvarligaste konsekvensen är att människor minns sämre och att det blir svårare att utreda brotten, säger Helena Wising till DN.

Rättegången hölls den 31 januari och den 20-årige mannen är sedan dess försatt på fri fot i väntan på domen som ska förkunnas i nästa vecka. Enligt mannens advokat ska 20-åringen vara mycket irriterad av hur ärendet har skötts.

Hur den 13-åriga flickan och hennes familj har upplevt den tid som gått vill inte målsägarbiträdet Helena Wising uttala sig om. Men hon konstaterar att det är beklagansvärt att det – som hon upplever det – tenderar att ta längre och längre tid innan resurskrävande ärenden som våldtäkter och våld i nära relationer utreds.

– Jag har lyssnat till polisen i vårt område som upplever att man har för lite resurser. Det här är ett typexempel på att det inte fungerar, säger hon. 

Åklagaren Katarina Olsson, som har lett åtalet mot den 20-årige mannen, beklagar att ärendet har dragit ut på tiden.

– I sådana här fall ska förhör videdokumenteras, det ska vara en specialutbildad förhörsledare och det det ska finnas någon som kan sköta tekniken. Det är mycket som ska skötas runt omkring. Men jag försöker inte säga att det gör att det ska behöva ta sex månader. Vi ska ha resurser för att göra det här gott nog ändå.

Upplever du att det här är ett generellt problem över hela landet?

– Jag har inte den överblicken men nu upplever jag att vi har den problematiken här.

Målsägarbiträdet menar att detta riskerar att drabba rättsäkerheten. Håller du med om det?

– Det är klart att det kan göra det. Ju tidigare man pratare med bevispersoner desto större är chansen att de kommer ihåg vad som är hänt. Så visst är det så.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.