Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 22:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/anmalda-ran-mot-barn-okade-mest-under-forra-aret/

Sverige

Anmälda rån mot barn ökade mest under förra året

Foto: Wilma Nora D. Nygaard/TT

Under 2019 anmäldes 1,54 miljoner brott i Sverige, i princip lika många som året innan. Det visar Brottsförebyggande rådets preliminära statistik över anmälda brott 2019. Antalet anmälda våldtäkter, misshandelsbrott och rån ökade dock under året.

Den brottstyp som ökade mest var anmälda rån mot barn. Antalet anmälningar, 2.480 stycken, innebär en ökning med 31 procent jämfört med året innan.


Framför allt beror minskningen av antalet anmälda brott, som är mycket liten, på att betydligt färre bostadsinbrott anmäldes under 2019. Siffran 14.600 anmälda bostadsinbrott innebär en minskning med 14 procent.


Sett till vilka kategorier av brott som ökat respektive minskat mest är det framför allt skadegörelsebrott och narkotikabrott där antalet anmälningar ökat. Kategorin bedrägeribrott minskade mest, med sex procent färre anmälningar jämfört med 2018. 


Antalet anmälda våldtäkter ökade med sex procent till 8.350 brott, varav 4.670 rörde våldtäkter mot kvinnor, 260 rörde våldtäkter mot män och 3.410 rörde våldtäkter mot barn. Nivån av anmälningar om våldtäkter mot barn låg oförändrad, däremot ökade antalet våldtäkter mot kvinnor och män med 10 respektive 35 procent. Nästan en tredjedel av våldtäkterna mot kvinnor som anmäldes rörde en närstående i en parrelation.


Statistiken som Brå publicerade under torsdagen är preliminär statistik, och omfattar alla händelsen som anmälts och registrerats som brott hos bland annat Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten. Siffrorna inkluderar även händelser som sedan inte visade sig vara brott. De slutgiltiga siffrorna över anmälda brott, och statistiken över konstaterade fall av dödligt våld, publiceras den 31 mars 2020.