Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 09:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ann-linde-bekraftar-samtal-i-stockholm-mellan-nordkorea-och-usa/

Sverige

Nordkorea: Förhandlingarna med USA har avbrutits

Bild 1 av 2 Nordkoreas förhandlare Kim Myong-Gil.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 2 av 2
Foto: Nicklas Thegerström

Förhandlingarna i Villa Elfvik Strand på Lidingö mellan USA och Nordkorea om en kärnvapenuppgörelse har avbrutits – efter åtta timmar. 

– Vi är besvikna på USA som inte tog med sig något till förhandlingsbordet, säger Kim Myong-Gil, Nordkoreas förhandlare på en presskonferens.

Men USA uppger att Nordkoreas kommentarer inte återspeglar innehållet i samtalen.

Strax före klockan 19 på lördagen meddelade Nordkoreas förhandlare Kim Myong-Gil att förhandlingssamtalen med USA rörande kärnvapenuppgörelsen har avbrutits. 

– Vi är besvikna på USA. Förhandlingarna har inte nått våra förväntningar och har därför avbrutits, säger Kim Myong-Gil på en presskonferens vid ambassaden på Lidingö och fortsätter: 

– USA tog inte med sig något nytt till förhandlingsbordet och nu är det upp till USA om dialogen ska återupptas. 

Kim Myong-Gil menar att USA inte ändrat sin tidigare inställning till en eventuell nedrustning ska gå till.

– I dag höjde USA förväntningarna när de erbjöd en flexibel inställning, nya metoder och kreativa lösningar. Men vi har blivit djupt besvikna när de inte kom med något till förhandlingsbordet, säger Kim Myong-Gil. 

Bild 1 av 3
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 2 av 3
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 3 av 3
Foto: Nicklas Thegerström

Nordkoreanen var hård mot USA under presskonferensen och menar att USA inte har något syfte att komma med en lösning genom dialog. 

Kim Myong-Gil menar också bollen ligger nu hos USA. Om dialogen ska återupptas måste USA erkänna orsaken till varför förhandlingarna har avbrutits.  

– Eller så kan de stänga dörren för dialog för gott, säger Kim Myong-Gi och avslutade presskonferensen. 

USA ger en annan bild av samtalen. Morgan Ortagus, talesperson för USA:s utrikesdepartement, skriver i ett uttalande att ”Nordkoreas kommentarer inte återspeglar innehållet eller andan i dagens över åtta timmar långa samtal”. 

USA kom till mötet med ”kreativa idéer och hade ett bra samtal med motparterna”, skriver Ortagus.

Ortagus säger också att USA har tackat ja till en inbjudan från Sverige om att återvända till Stockholm om två veckor för att fortsätta med förhandlingarna. En uppgift som UD inte vill kommentera. UD vill inte heller kommentera Nordkoreas uttalande och att förhandlingen har avbrutits. 

Ann Linde bekräftade tidigare på lördagen på Twitter att samtalen pågick och skrev att det är ”uppmuntrande” att samtalen pågår och att man måste nå fram till att prata om kärnvapennedrustning och en fredlig lösning.

https://twitter.com/AnnLinde/status/1180403519460954113

 

Det är USA:s särskilda sändebud för Nordkorea, Stephen Biegun, som hållit samtal med sin motpart Kim Myong-Gil på konferensanläggningen Villa Elfvik Strand på Lidingö. Under lördagen hade polisen spärrat av infarten till anläggningen dit flera internationella medieföretag sökt sig. 

Avspärrning vid Villa Elfvik på Lidingö. Foto: Nicklas Thegerstrom

 

01:06. Förhandlare från Nordkorea och USA är i Sverige för kärnvapensamtal.

Läs mer: 

Samtal om Nordkoreas kärnvapen igång i Sverige