Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 10:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ann-linde-det-ar-ju-inte-sa-att-svenskar-i-spanien-svavar-i-livsfara/

SVERIGE

Ann Linde: Det är ju inte så att svenskar i Spanien svävar i livsfara

Foto: Pontus Lundahl/TT

Utrikesminister Ann Linde uppger att UD arbetar febrilt med att lösa problemet med strandade svenskar i världen.

– Från till exempel Italien och Spanien går det kommersiella flyg och då är det framför allt det som ska användas, säger hon till DN.

Enligt UD sitter mellan 40.000 och 60.000 svenskar fast utomlands till följd av det nya coronaviruset.

– Ett problem just nu är att man helt enkelt ställer in flyg och låter inte flyg landa eller lyfta, säger Ann Linde.

Flera andra länder har evakuerat eller ska evakuera. Sverige hittills inte haft någon sådan plan. Varför?

– Vi har nu fattat ett regeringsbeslut att tredubbla den konsulära budgeten. Vi lägger till 10 miljoner just för att kunna bistå med transporter hem. Från till exempel Italien och Spanien går det kommersiella flyg och då är det framför allt det som ska användas. Men nu när de stänger ned i vissa länder så kan man inte ta sig hem. Då måste vi försöka hjälpa till på andra sätt.

Ann Linde har kontakter på ministernivå för att säkra att kommersiella flyg får tillstånd. Men hon betonar att det ibland kan vara bättre att resenärerna stannar på den plats där de är.

– Om man ska ta sig hem genom tåg eller flyg, så utsätter man sig för en smittorisk.

Varför har lagen om konsulära katastrofinsatser inte aktiverats?

– För att den ska kunna aktiveras krävs det att svenskar är i livsfara eller att svenskar inte kan ta sig till en säkrare plats. Det är ju inte så att svenskar i Spanien svävar i livsfara eller behöver ta sig till en säkrare plats.

Varför framstår Sverige som stramare än många andra länder?

– De allra flesta svenskar har en hemförsäkring och en reseförsäkring och så vidare. Det gör att vi sköter den saken genom marknaden. Men – jag understryker det – ibland uppkommer det situationer när det absolut inte går. Då måste vi gå in och hjälpa till och det har vi också gjort. Med både Marocko och Tunisien. Nu tittar vi på både Asien och Latinamerika.

Vi får larm från folk som säger att de börjar få slut på livsavgörande mediciner. Vad är ditt råd till dem?

– Det absolut viktigaste är att hålla sig informerad via UD:s kanaler. Det enklaste är om man kan ladda ner appen Resklar och anmäla sig på svensklistan. Och självklart – om man inte kan få mat eller mediciner så är det sådana lägen där vi måste gå in.

Fotnot: Efter artikelns publicering har Ann Linde önskat förtydliga uttalandet om hjälp till människor som saknar mediciner:

– Vi har inte på UD möjlighet att skicka mediciner till enskilda utomlands. Mitt uttalande handlar om vid vilka situationer, när kommersiella alternativ är uttömda, då vi måste gå in för att se över möjligheten att prioritera hjälp med hemresa.

Ämnen i artikeln

Ann Linde
UD
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt