Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 20:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ann-linde-i-samtal-med-irans-utrikesminister-vi-kraver-full-insyn/

Svensk politik

Utrikesministern bekräftar 17 dödsoffer från Sverige i flygkraschen

Utrikesminister Ann Linde (S) kommer till försvarsutskottet på torsdagen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Utrikesminister Ann Linde (S) bekräftar på Twitter att 17 personer hemmahörande i Sverige avled i flygkraschen i Iran tidigare i veckan. 

Regeringen kräver total insyn i Irans haveriutredning. 

– Jag talade med Irans utrikesminister i går. Jag sa att vi vill ha en fullständig och transparent utredning, säger Ann Linde.

Det var vid 14-tiden på fredagseftermiddagen som Ann Linde bekräftade antalet offer som var bosatta i Sverige, en siffra som DN tidigare rapporterat om. 

”De var alla någons barn, klasskompis, vän eller kollega. Mina tankar är med de anhöriga”, skriver Ann Linde. 

https://twitter.com/AnnLinde/status/1215622134472630272

Samtidigt kan UD inte utesluta att dödssiffran kan komma att höjas framöver. Arbetet med att fastställa antalet omkomna svenskar fortsätter alltjämt. 

Anna Lundbladh, presskommunikatör på UD, säger till TT att sju av de omkomna hade svenskt medborgarskap och att övriga tio var folkbokförda i Sverige.

DN talade med utrikesministern tidigare under fredagen, med anledning av de kanadensiska uppgifterna om att Iran skjutit ner planet.

– Vi har fått information om att deras underrättelser visar att det är Iran som ligger bakom. Men vi har ingen egen information i nuläget. Därför är det så viktigt att det blir en ordentlig utredning som är transparent, oberoende och genomgripande. Vi har en erfaren haveriexpert som vi har ställt till förfogande, säger hon.

Vilken egen bedömning gör ni av uppgifternas trovärdighet? 

– Det kan jag inte säga nu, de kom i går kväll. 

Vilka krav ställer Sverige på insyn av den här haveriutredningen? 

 – Vi kräver full insyn.

– Jag talade med Irans utrikesminister i går. Jag sa att vi vill ha en fullständig och transparent utredning. Och att vi har en erfaren haveriexpert som vi gärna bistår med. Det har vi också rätt att utse enligt internationella konventioner. 

Hon framförde också att Sverige vill delta i själva haverikommissionen samt i arbetet med att lugna ner situationen i hela området.

Läs mer: Iran bjuder in flygtillverkaren Boeing i haveriutredningen

Om uppgifterna visar sig stämma, hur ser du på det? 

– Jag tycker inte att jag ska kommentera det förrän vi vet säkert vad som hänt.

Statsminister Stefan Löfven (S) talade under torsdagskvällen med Kanadas premiärminister Justin Trudeau om uppgifterna att det ukrainska passagerarplanet kan ha skjutits ner av en iransk missil.

– Vi var överens om att dessa uppgifter ytterligare ökar behovet av en skyndsam, fullständig och transparent utredning. Vi var också överens om att de drabbade länderna behöver ha möjlighet att bidra med nationell expertis samt ges fullständig insyn i utredningen. Vi kom överens om att hålla nära och löpande kontakt med övriga drabbade länder, säger han till DN.

Löfven sa också att Sverige kommer att arbeta nära Ukraina när det gäller utredningen. 

Flera svenska partiledare reagerar starkt på uppgifterna om Irans inblandning och står bakom regeringens krav på en gedigen utredning. KD-ledaren Ebba Busch Thor skriver i en kommentar till DN: 

”Mullorna i Iran har spridit död och terror i decennier. Nu ser det ut som att även Sverige har drabbats, när minst tio svenska medborgare har dödats. De exakta omständigheterna är oklara, men Irans aggressiva uppträdande i regionen, sponsring av terrorism och grova brott mot mänskliga rättigheter måste upphöra.”

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt vill att utredningen görs av oberoende experter. 

”Flera svenskar har omkommit, de anhöriga och vi alla andra har rätt att få reda på vad som har skett.”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson:  

”Det avgörande är förstås att det på ett trovärdigt sätt klarläggs vad som skett och vem som bär ansvaret. Eftersom flera svenska medborgare finns bland offren är det rimligt att Sverige tar en aktiv roll i analysen.”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson anser att uppgifterna från Kanada är ”oerhört allvarliga”. Han vill att Ann Linde på dagens EU-möte tar initiativ till en internationell och oberoende utredningsgrupp.

”EU har erfarenhet av ett liknande utredningsarbete i samband med nedskjutning av MH17 över Ukraina, då ett så kallat Joint Investigation Team tillsattes för att gå till botten med vad som hänt, utreda eventuella brott och samla bevis. Sverige får inte hantera detta passivt”, skriver han till DN. 

Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna tycker att Sverige ska ”kräva fullständig transparens från Irans sida”. 

”Vi inväntar vilka slutsatser som svenska försvarsmyndigheter drar av uppgifterna. Om Iran är skyldig till kraschen måste landet ta det fulla ansvaret. Våra tankar är med offren och deras anhöriga i denna svåra stund”, skriver hon i en kommentar till DN. 

Språkröret Isabella Lövin (MP) kallar kraschen för en ”stor tragedi”. 

– Mina tankar går till alla de familjer som förlorat någon närstående. Nu krävs en transparent utredning där Sverige har full insyn. Det är många svenska medborgare som har avlidit och då behöver vi ha möjlighet att delta fullt ut i utredningen och använda egen expertis.

Läs mer:

Löfven i samtal med Ukraina om flygkraschen

Michael Winiarski: Naivt tro att Iran och USA ska få annan syn på människoliv

Så jobbar svensk polis med att identifiera offren

Dödsoffer sörjs på flera håll i Sverige

Transportstyrelsen stoppar flyg till Iran