Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 08:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ann-linde-i-virtuella-overlaggningar-med-mike-pompeo/

Sverige

Ann Linde i virtuella överläggningar med Mike Pompeo

Utrikesminister Ann Linde.
Utrikesminister Ann Linde. Foto: Lotta Härdelin

USA:s utrikesminister är mycket intresserad av hur Sverige hanterar coronakrisen. På tisdagen fick Mike Pompeo en utförlig redogörelse när han virtuellt mötte sin svenska kollega Ann Linde (S). ”Han var väldigt positiv”, säger Linde.

– Jag förklarade att vi har i stort sett samma mål som alla andra regeringar; att hindra smittan och stoppa dödsfall och se till att sjukhusen klarar uppgiften. Men också att minimera skadeverkningarna på ekonomi, jobb och företagande, säger Ann Linde efter mötet som, trots att hon befann sig i Stockholm, hade amerikanskt värdskap.

– Det var ju meningen att vi skulle ha mötts på USA:s UD, i Washington. Men nu blev det i stället ett virtuellt möte på amerikanska ambassaden i Stockholm, som ju får sägas vara ”USA i Sverige”.

I dagarna skulle Linde ha varit på plats i New York för den internationella NPT-konferensen om icke-spridning av kärnvapen. Men då den frös inne på grund av coronapandemin blev det heller inte någon tripp till Washington. Desto mer av samtal om virusproblematiken.

– Jag tror att Mike Pompeo fick en mer nyanserad bild av vår linje, om missförståndet om att vi inte gör någonting. Jag förklarade just det här att det ju inte bara är fritt fram i Sverige, utan att rekommendationer ska följas, att vi tror det är bra för människor att vara utomhus – så länge man håller social distans, säger Ann Linde.

– Amerikanerna tycker att det är intressant, inte minst då att vi försöker minska de ekonomiska konsekvenserna av smittspridningen, säger utrikesministern.

Hon gjorde samtidigt klart för Pompeo att det tills vidare saknas en utvärdering.

– Och det är väldigt viktigt att säga, det finns ju ingen utvärdering på hur det går i något land. Men det är viktigt för mig att förklara varför vi gör som vi gör och vad som är våra mål. Det är ett svenskt intresse att förklara hur vi ser på det vi gör, Sverigebilden påverkas av detta.

Internationella frågor utan direkt bäring på viruskrisen avhandlades också under ministrarnas möte.

– Självklart diskuterade vi Nordkorea, viktigt just nu när vi inte vet vad som hänt med ledaren Kim Jong-un. Amerikanerna är väldigt glada för att Sverige även fortsatt har den här medlarrollen. Vårt sändebud Kent Härstedt har fått en inbjudan att besöka Nordkorea så fort pandemin är över. Det ser vi som en viktig sak.

Ann Linde påpekar att hon är enda utrikesminister som, sedan konflikten inleddes, genomfört ett heldagsbesök i det krigshärjade Jemen. I helgen tillspetsades läget i landets södra del när separatiströrelsen STC utropade självstyre.

– Jag är väldigt orolig efter de senaste dagarnas utveckling i Jemen. Det diskuterade vi ganska detaljerat, vad vi kan göra, vad USA kan göra, vad FN bör göra, och så vidare. Och jag tycker det är väldigt viktigt att USA engagerar sig i det, det är ett så stort land. Med både Riyadh- och Stockholmsöverenskommelsen under hot måste vi göra allt vi kan, säger Linde, som uppger att Pompeo har tagit upp frågan med FN:s medlare, britten Martin Griffiths.

Stockholmsöverenskommelsen är ett avtal som slöts i december förra året, efter förhandlingar som hölls i uppländska Rimbo. Avtalet reglerar eldupphör, tillbakadragande av trupper och fångutväxling i Jemen.

Läs mer:

Så har världens bild av Sverige ändrats under krisen 

Bolsonaro anklagar politiker för att vilja störta honom

Nordkorea: Sverige bör uppföra sig