Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 16:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ann-linde-jag-kunde-ha-uttryck-mer-mera-odmjukt/

Svensk politik

Ann Linde: Jag kunde ha uttryckt mig mer ödmjukt

Utrikesminister Ann Linde (S).
Utrikesminister Ann Linde (S). Foto: Pontus Lundahl/TT

Utrikesminister Ann Linde (S) ångrar inte den kritiserade intervjun med Deutsche Welle men medger att hon kunde varit mera ödmjuk. 

– Det är möjligt att man kan vara lite trevligare, le lite mer och möjligen vara lite mer kvinnlig. Det får väl jag tänka på, säger hon till TT.

Samtidigt kom beskedet att Sverigedemokraterna anmäler Ann Linde till riksdagens konstitutionsutskott.

Utrikesministerns tv-intervju om den svenska coronastrategin förra veckan har fått frän kritik från flera håll under midsommarhelgen. Enligt M-ledaren Ulf Kristersson ”äventyrar Ann Linde Sveriges anseende” när hon ger ”självtillräckliga svar på rimliga frågor om de höga svenska dödstalen”. Han skriver på Facebook att han kommer att ta upp frågan med statsministerns senare den här veckan.

På Twitter och andra sociala medier har tusentals personer kommenterat intervjun. Många anser att Ann Linde framstod som arrogant och okunnig, när hon bemötte kritik om att regeringen har missbedömt sin strategi.

När intervjuaren ifrågasatte Sveriges solidaritet inom EU på grund av att regeringen är starkt kritisk till den föreslagna återhämtningsfonden svarade Linde med att ”det låter som du vill kasta ut oss ur EU”.

– Man kanske ska uttrycka sig på ett lite mer ödmjukt sätt, säger utrikesministern till TT på måndagen.

Ann Linde kommenterade att mer än 5.000 personer har avlidit i covid-19 i Sverige med att säga att jämförelser med andra länder inte ska göras.

– Det är inget slags VM i vem som får sjukdomen eller inte, säger hon till Deutsche Welle.

I den halvtimmeslånga intervjun påstår Ann Linde felaktigt att ”alla, varenda person, även om du inte har det minsta symptom, kan gå och testa sig”.

Ann Linde säger på måndagen att hon menade Region Stockholm – där påståendet stämmer – men att detta inte framgick av tv-sändningen.

– Där kan jag också ta till mig kritiken, eftersom man bara hörde när jag sa att ”alla får testa sig”, säger Ann Linde.

Hon säger också att hon kunde ha varit tydligare när det gäller smittspridningen på äldreboenden.

På måndagseftermiddagen rapporterade Sveriges Radio att Sverigedemokraterna KU-anmäler Ann Linde efter intervjun.

 Vi vill att man ska granska den här intervjun därför att det finns ett krav på en minister att de ska säga det som är sant, och man ska inte säga det som inte är sant. Här är vårt intryck att Ann Linde faktiskt har skarvat en del på sanningen i sin intervju, säger Sverigedemokraternas vice partieldare Henrik Vinge till Sveriges Radio

Intervjun med Ann Linde sändes i Deutsche Welles program ”Conflict Zone” i torsdags förre veckan.

DN söker Ann Linde.

Ämnen i artikeln

Ann Linde
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt