Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Anna, 15: Direkt när man kom ut i folkhavet började de att tafsa

15-åriga Anna och hennes tjejkompisar blev inringade av killgäng och sexuellt antastade, gång på gång. Händer innanför kläderna, inga protester hjälpte.

– Man borde ta tag i det mer än att vakterna bara säger till dem, säger Anna till DN.

Anna, 15, var en av de tusentals ungdomar som besökte ”We are Sthlm” med sina kompisar. Hon känner igen bilden som nu har börjat målas upp av festivalkvällarna.

– Speciellt på konserterna var det väldigt hemskt. Direkt när man kom ut i folkhavet började de att tafsa. De ringade in en, en av mina kompisar ramlade omkull och då kastade de sig över henne direkt. De brydde sig inte om att man sa nej, eller att man hade pojkvän.

Några poliser såg inte Anna till, men vakter fanns närvarande.

– För det mesta pratade de bara med killarna om man sa till. Ibland kanske de tog ut dem, men de kunde ju komma in igen direkt.

Läs också: Övergreppen rapporterades aldrig vidare

Det var inget snack om att anmäla. Anna har reflekterat över det i efterhand.

– Man har tänkt på hur obehagligt det var, men det hände liksom alla och man såg inte vilka det var. Det var olika killgäng hela tiden. Det förekom riktigt grova fall, till och med folk som stoppar ner handen i tjejers byxor och det är ju helt olagligt, men i folkmassan missar man ansikten. Skulle det finnas mycket poliser närvarande skulle det vara lättare att berätta sin historia.

Enligt polisen är förövarna främst en grupp ”flyktingungdomar från Afghanistan”. Anna bekräftar till viss del den bilden.

– Det var många som hade den stilen, större delen hade det faktiskt. Men sedan var det också massor av andra, säger hon.

Festivalen i somras var varken första eller sista gången Anna och hennes kompisar råkat ut för sexuellt ofredande.

– Jag tycker att det är jättevanligt. Är man på konsert händer det alltid en eller två gånger. Men We are Sthlm är överdrivet, där händer det hela tiden. Man borde ta tag i det mer än att vakterna bara säger till dem.

Fotnot: Anna heter egentligen något annat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.