Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Anna, 73: Det är otäckt

Ännu ett mord sätter strålkastarljuset på Malmö. Hur påverkar dödsskjutningarna Malmöborna? Det är en iskall vind som sveper över parkeringsplatsen där mordet skedde när DN åker dit.

Tisdagskvällens dödsskjutning hände inne på en parkeringsplats, mellan några höga bostadshus. Ute på gatan hastar folk förbi i den iskalla vinden.

– Jag får väl se upp, jag är också 48 år, skämtar en man som stannar till.

Den man som senast sköts ihjäl i Malmö, i Lindängen för snart en månad sedan, var också 48 år.

Några kilometer från mordplatsen ligger närpolisstationen där en sprängladdning detonerade natten till onsdagen. Den var så kraftig att den sprängde håll i väggen så man ser rakt in i rummet innanför. På parkeringsplatsen står en polisbil med två poliser på vakt. På polisstationens dörr sitter en enkel lapp: ”Stängt i dag”.

– Det är otäckt, det som händer, säger Anna Karlson, 73 år, som stannar till och tittar. Men jag är inte rädd för egen del. Dom som håller på bråkar och gör det mest med varandra. Det är nog inget som drabbar oss vanliga malmöbor.

– Det var värre med den där serieskytten, säger hennes sällskap Diana von Rosen, 71 år. Då var jag orolig för mina barnbarn. Han kunde ju skjuta mot vem som helst.

Wafa Fadhil, 58 år, kommer cyklande från ett daghem där hon arbetar som modersmålslärare.

– Det som hänt är fruktansvärt, jag känner mig otrygg även mitt på dagen. När jag hämtade min cykel nu, såg jag mig om över axeln hela tiden. Tre mordfall på så kort tid och sedan angriper dom till och med polishuset.

Inget av de åtta morden som skett i Malmö sedan i maj förra året är uppklarat och vid en presskonferens på onsdagen betonade hela polisledningen åter hur viktigt det är att allmänheten hör av sig med tips.

–  Om man inte berättar det man vet har man accepterat att det finns en grupp människor som står utanför samhället, sade länskriminalens chef Börje Sjöholm med eftertryck.

– Man får lämna tips anonymt, även om man inte kan vittna anonymt.

Polisen har inrättat en särskild organisation för att ta emot tips om de åtta morden.

Ett kvarter från mordplatsen råkar polisen ha en stor hastighets- och nykterhetskontroll under onsdagen.

– Man får vara glad över att dom ännu inte börjat skjuta på oss, säger Björn Thunberg som varit polis i Malmö sedan 1990.

Den allmänna brottsligheten har sjunkit i Malmö.

– Men den här typen av våld har eskalerat alldeles fruktansvärt.

Som exempel nämner han skottlossningen i lördags natt.

– Några unga män som kommer ihop sig om något och en av dem tar upp en pistol och skjuter. En träffas i en fot och den andra i benet. För något år sedan hade skytten nöjt sig med att vifta lite hotfullt med sin pistol, om han haft någon. Men nu skjuter man. På något vis har en gräns passerats.

Björn Thunberg håller med om hur viktigt det är att polisen får hjälp av allmänheten.

– För några år sedan kunde jag med gott samvete uppmana folk att vittna. ”Det är inte farligt”, kunde jag säga. Det säger jag inte i dag, samhällsklimatet har blivit mycket hårdare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.