Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 17:13 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/anna-ekstrom-fran-skolverket-till-regeringen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Anna Ekström från Skolverket till regeringen

De blir juristen Anna Ekström som tar över som gymnasieminister. Ekström har tidigare varit påtänkt som minister och inte bara för Socialdemokraterna – enligt uppgifter i en bok om Fredrik Reinfeldt fick hon frågan även från Reinfeldts första regering.

Att döma av de ställningstaganden som Anna Ekström gjort genom åren kan man dra slutsatsen att hon hör till högerflygeln inom Socialdemokraterna.

Bland annat har hon som ledamot i Globaliseringsrådet föreslagit att den statliga inkomstskatten borde sänkas för att behålla välutbildade personer i Sverige.

Hon har också tidigare tagit ställning emot kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser.

Enligt boken ”Ensamvargen Reinfeldt” av journalisten Anita Kratz, erbjöds Anna Ekström att bli arbetsmarknadsminister i Reinfeldts första regering.

Jobbet gick till slut till Sven Otto Littorin.

Ekström har inte velat svara på om det var så.

Anna Ekström har varit generaldirektör för Skolverket sedan 2011, och leder 2015 års skolkommission, som ska ta fram förslag som höjer kunskapsresultaten, förbättrar kvaliteten och likvärdigheten i undervisningen.

Kommissionen lämnade ett delbetänkande i maj och ska lämna sina slutliga förslag i januari 2017. Det är inte känt vem som tar över efter Ekström.

Anna Ekström har varit ordförande i Saco och Akademikernas a-kassa. Hon var statssekreterare i näringsdepartementet under Mona Sahlin och var med i spekulationerna om vilka som skulle bli ministrar efter valet 2014.

Hon är 57 och bor i centrala Stockholm.

Hon är också känd från tv-frågesportprogrammet På Spåret, där hon gick till final tillsammans med Kristdemokraternas förre ledare Göran Hägglund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.